Terhesség

Kényes kérdések, amiket minden párnak érdemes átbeszélni babatervezés előtt

Hogyan fogjátok kezelni a pénzügyeket? És milyen nevelési stílust választotok? Az alábbi kérdéseket a babaprojekt előtt kötelező átbeszélni!
2022. Július 28.
Fotó: Getty Images

Gyereket vállalni a világ egyik legörömtelibb és legizgalmasabb élménye és feladata, ami – kár is tagadni – nem kis felelősséggel és rengeteg nehézséggel is együtt jár. Nagyon fontos tehát, hogy mielőtt belevágnátok a babaprojektbe néhány kényes, de annál fontosabb témát átbeszéljetek.

Hogyan fogtok időt szakítani a kapcsolatotokra?

Rengeteg válásra a gyerek születését követő első években kerül sor, nem véletlenül. A baba érkezésével a szerepek átalakulnak: a szerelmesekből anyák és apák válnak, akiknek egy csapásra megváltozik a korábbi időbeosztásuk, a prioritásuk. Ahhoz, hogy a kapcsolatotok a baba érkezése után is működőképes maradjon, fontos, hogy már előre megbeszéljétek, hogyan és mikor fogtok egymásra a szülés után is időt szakítani.

Milyen nevelési stílust fogtok választani?

Több nevelési stílus is létezik, de egyik sem lesz igazán hatékony, ha a szülők nem egy oldalon állnak. Beszéljétek meg, kössetek kompromisszumot – csak arra ügyeljetek, hogy ne akkor próbálkozzatok ezzel először, amikor a gyerek már megszületett, és nektek meg kellene hozni az első közös szülői döntéseteket

Mi az, amit szerettetek abban, ahogyan titeket neveltek, és mit szeretnétek másképp csinálni szülőként?

Sokat megtudhatsz a párod értékrendjéről, ha meghallgatod, hogyan emlékszik vissza a saját gyerekkorára – a jóra, a rosszra és a csúfra.

Kinek a vezetéknevét fogja viselni a gyermek?

Ma már nem feltétlenül egyértelmű a válasz erre a kérdésre, jobb tehát, ha ezt a témát még a szülés, és a papírmunka előtt megvitatjátok.  

Milyen határokat fogtok szabni a tágabb családdal szemben? 

Persze, az nagymamákat mindenki szereti, de ha minden második nap bejelentés nélkül beállít, miközben te egy síró babádat próbálod cicizésre bírni, az már bizony tud kellemetlen szituációkat szülni. A közvetlen családtagokkal szemben nem mindig könnyű határokat szabni, éppen ezért fontos még idejében átbeszélni ezt a kérdést. 

Hogyan fogjátok kezelni a pénzügyeket?

Lehet, hogy egy időre egyjövedelmes háztartássá váltok, vagy talán azt tervezitek, hogy minél hamarabb szereztek egy segítőt a baba mellé – bármi is legyen a helyzet, a gyermekvállalás valószínűleg fenekestül fel fogja forgatni a pénzügyeiteket.

Ki és mennyi ideig marad otthon a babával?

Valamelyikőtök egy időre otthon szeretne maradni a babával? Ha igen, meg tudjátok oldani? Egy édesapa is képes tökéletesen gondozni a gyerekét, tehát egyáltalán nem kötelező az anyának otthon maradnia. 

Milyen lesz a munkamegosztás?

Az egyik leggyakoribb konfliktusforrás az újdonsült szülők között, amikor az egyik fél úgy érzi, hogy többet tesz, mint a másik. Megint csak ismételni tudjuk magukat: a mellből történű szoptatáson kívül egy férfi is képes bármilyen feladatot ellátni a baba körül. A kapcsolatotok és saját magatok érdekében próbáljátok meg minél igazságosabban felosztani a feladatokat.