Terhesség

Kényelmetlen testhelyzetek

Már a második harmadtól, vagyis a 23. héttől számíthatunk arra, hogy bizonyos, addig kedvelt testhelyzeteket roppant kényelmetlennek kezdünk érezni.
2007. Szeptember 06.

Kényelmetlen testhelyzetek

Különösen igaz ez a keresztbe rakott lábakkal ülésre, a hanyatt fekvésre, néha az oldalfekvés is csak épp fordítva esik jól. Ilyenkor általában a baba jelzéseiről van szó, előfordulhat ugyanis, hogy a méhlepény vérellátása úgy éppen nem megfelelő. Később egyre határozottabb mocorgás, apró lábak rúgása is nyomatékosítja a helyváltoztatási kérelmeket.

A második trimeszterben általában látványosan növekszik a has, ilyenkor sokan az oldalfekvést javasolják felhúzott térdekkel, mert ez csökkenti a hátra és a gerincre gyakorolt nyomást, természetesen csak akkor, ha a kismamának ez jólesik. Ez a tanács általában is igaz: mindaddig amíg kényelmes és nem jár fájdalommal bármilyen pózban feküdhet, aludhat a terhes nő.

A keresztbe tett lábak nem csak nem kényelmesek a terhesség alatt, hanem a vérkeringésnek sem tesznek jót, megnehezíti a helyes testtartást, ezzel hátfájást okoz.

A szüléshez közeledve már olyan szűk a hely odabent, hogy a magzat kiadósabb fészkelődése során olyan érzése lehet a kismamának, mintha menten szétdurranna a hasa. Ettől szerencsére nem kell tartani!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin