Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kenézy Gyula Kórház, Debrecen

Címkék:

szülészet

Szerző: Jean Orsolya

2010. november 26.

Forrás: Kismama magazin

Bár klinika is van a megyeszékhelyen, a "Kenézyben" is nagyjából hét-nyolc baba születik naponta biztonságban és meglepő kényelemben. (Írásunk a 2010 januári állapotot tükrözi.)

Dr. Bacskó György
Fotó: Molnár Péter

A debreceni Kenézy-kórház szakemberei nehezen élték meg a kórházreformot, mely sokszoros terhet rakott a vállukra, csökkentve a dolgozók számát és a szülészet-nőgyógyászat méretét. Ám ennek ellenére hozzák az elmúlt évek születésszámát, és szakmai mutatóik alapján is az országos átlag felett teljesítenek.

- Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a mostoha anyagi körülmények ellenére is igen jók az eredményeink: a szülés körüli halálozási mutatónk és a koraszülések száma alacsony - kezdi a beszélgetést büszkén dr. Bacskó György osztályvezető főorvos. - A klinika közelsége persze jelent egyfajta biztonságot, hiszen a 34. hét előtt szülőket ők látják el, és a sebészeti beavatkozást igénylő újszülöttek is ott születnek. A legtöbb olyan szolgáltatással rendelkezünk, amelyek ma a magyar kórházakban hozzáférhetők, és figyelembe vesszük a kismama kéréseit is, bár a szülési terv nálunk ritka, mint a fehér holló, és alternatív szülési eszközök közül is csak labda van, viszont szakértelemben és a fájdalomcsillapítás lehetőségeiben nincs hiány - folytatja a szülészet bemutatását dr. Bacskó György.
A császármetszések aránya az országos átlaghoz képest alacsony. Ennek okát az osztály vezetője abban látja, hogy a műtétet szigorú részlegvezetői szintű mérlegelés előzi meg, tehát érvényesül a "kollektív bölcsesség elve".
Ritkaságszámba megy ma Magyarországon, ha a terhesgondozó szinte házhoz megy. A kórház szülészete a hozzá tartozó terület 32 településén mozgó szakorvosi szolgálatot, területi terhesgondozást biztosít, ami nagy könnyebbséget jelent a hajdú-bihari kismamáknak.

- A 32. héttől indítunk két alkalomból álló szülésfelkészítőket, amely nálunk kötelező, ha az édesapa is bent szeretne lenni a szülésnél - csatlakozik a beszélgetéshez Hűvösvölgyiné Szabó Petronella főnővér. - Mivel az anya-baba kapcsolat nagyon fontos, szülés után azonnal biztosítjuk az együttlétet, az anya mellére, hasára tesszük a picit, apa vághatja el a köldökzsinórt, de akár videofelvételt is készíthet az első meghitt pillanatokról.

Anikó babája Lara Ilona.
Boldogok, hogy egy szobában lehetnek
Fotó: Molnár Péter

A gyermekágyas részlegen a kettő-három-négy ágyas szobák vannak többségben, de akad hatágyas és egyágyas is. Ott jártunkkor egy kétágyas szobát csodálhattunk meg, amely kellemes rózsaszínben pompázott, egészen különleges meghittséget sugározva.

- Ezt a szobát a saját kezünkkel festettük ki - mondja elégedettséggel a hangjában a főnővér. - Azt szerettük volna, ha a kismamákat nem "kórterem" fogadja, hanem igazi kis kuckó. Bármilyen gond adódik, a hét minden napján rendelkezésünkre áll ügyeletes újszülöttgyógyász. Az újszülött részlegen védőnő segít a helyes szoptatási, pelenkázási és köldökcsonk-ápolási technika elsajátításában.

A szülészeten tett látogatásunkat a főorvos azzal a jó hírrel zárja, hogy a jövő év elején indul a várva várt komfortosítás, a "hotelszolgáltatás" javítása. A beszélgetés végeztével "Sokasodjunk és szaporodjunk!" felkiáltással indul el megnézni pácienseit.

Tények, adatok
  • A születésszám 2008-ban: 2503.
  • Császármetszések aránya: 23 százalék.
  • A szülőket két egyágyas és egy háromágyas, paravánozható szülőszoba várja, melyeket 2006-ban korszerűsítettek.
  • A császármetszésnél az édesapa nem lehet jelen.
  • Összesen kilenc két-, három- és négyágyas (vegyesen), két hatágyas és egy egyágyas szoba várja a kismamákat, alapítványi szobával nem rendelkezik a kórház.
  • Hat hagyományos és hat rooming-in rendszerű szoba közül választhatnak a szülők.
  • Sima szülés után három-négy, császármetszés után öt nappal engedik haza az anyukát.
  • PIC a szomszédos klinika épületében található.
  • Nincs korlátozva a látogatás időpontja, a látogatók száma.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések