Terhesség

Kémiai terhesség: mit kell tudni róla?

A spontán vetélés a terhesség megszakadásának leggyakoribb formája. A kémiai terhesség a spontán vetélések 50-75%-ánál fordul elő.
2020. Október 19.
Kémiai terhesség: mit kell tudni róla? (fotó: Getty Images)

A kémiai terhesség egy olyan nagyon korai terhesség, ami a kimaradt ciklus után kb. egy héttel véget ér. Ebben az esetben az embriókezdemény nem ágyazódik be a méhfalba.

Kémiai terhesség esetén a terhességi teszt pozitív eredményt hozhat, igaz, nagyon halovány, gyenge pozitív eredményt, de további tesztek, illetve orvosi vizsgálat már nem állapít meg terhességet. Az első teszt azért lehet pozitív, mert a szervezet termel hCG-hormont.

Ha nem végzünk el tesztet, akkor nem is tudjuk, hogy nagyon korai, kémiai terhességünk volt, ilyenkor egy késleltetett, erősebb menstruációt tapasztalhatunk. Egyéb tipikusan a terhességre utaló tünet nem jelentkezik.

A kémiai terhesség esetében a szervezetben korai vetélés következik be, ami késleltetett menstruációval zárul, ez lehet az egyetlen jel, ami a nő érzékel.

Általában a folyamat magától fejeződik be és nem szükséges orvosi ellátás, de ha a menstruáció nagyon erős vagy komoly fájdalom jelentkezik, akkor érdemes felkeresni az orvost.

A kémiai terhesség rendszerint genetikai – magzati kromoszóma-rendellenesség – okokra vezethető vissza, tehát nem szabad magunkba keresni a hibát. Ettől még, ha volt egy pozitív terhességi teszt, majd a későbbi tesztek negatívak lettek, lelkileg nehéz, megterhelő lehet egy nőnek, hasonlóan, mint egy később bekövetkező vetélés.