Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kémiai terhesség: mit kell tudni róla?

Szerző: Babaszoba.hu

2020. október 19.

Forrás: babaszoba.hu

A spontán vetélés a terhesség megszakadásának leggyakoribb formája. A kémiai terhesség a spontán vetélések 50-75%-ánál fordul elő.

Kémiai terhesség: mit kell tudni róla? (fotó: Getty Images)
A kémiai terhesség egy olyan nagyon korai terhesség, ami a kimaradt ciklus után kb. egy héttel véget ér. Ebben az esetben az embriókezdemény nem ágyazódik be a méhfalba.
Kémiai terhesség esetén a terhességi teszt pozitív eredményt hozhat, igaz, nagyon halovány, gyenge pozitív eredményt, de további tesztek, illetve orvosi vizsgálat már nem állapít meg terhességet. Az első teszt azért lehet pozitív, mert a szervezet termel hCG-hormont.
Ha nem végzünk el tesztet, akkor nem is tudjuk, hogy nagyon korai, kémiai terhességünk volt, ilyenkor egy késleltetett, erősebb menstruációt tapasztalhatunk. Egyéb tipikusan a terhességre utaló tünet nem jelentkezik.
A kémiai terhesség esetében a szervezetben korai vetélés következik be, ami késleltetett menstruációval zárul, ez lehet az egyetlen jel, ami a nő érzékel.
Általában a folyamat magától fejeződik be és nem szükséges orvosi ellátás, de ha a menstruáció nagyon erős vagy komoly fájdalom jelentkezik, akkor érdemes felkeresni az orvost.
A kémiai terhesség rendszerint genetikai - magzati kromoszóma-rendellenesség - okokra vezethető vissza, tehát nem szabad magunkba keresni a hibát. Ettől még, ha volt egy pozitív terhességi teszt, majd a későbbi tesztek negatívak lettek, lelkileg nehéz, megterhelő lehet egy nőnek, hasonlóan, mint egy később bekövetkező vetélés.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák