Terhesség

Kellemetlen teltségérzet

Székrekedésben kétszer annyi nő szenved, mint férfi, ráadásul a probléma a várandósság idején még fokozódhat.
2007. Szeptember 04.

Kellemetlen teltségérzet

A babavárás idején termelődő sárgatesthormon feladata, hogy ellazítsa és nyugodt, ernyedt állapotban tartsa a méh simaizomzatát, ám hatása a bélmozgásra is kiterjed: lassabb, kevésbé erőteljes a perisztaltika, így a béltartalom továbbítása is lassú. A megnövekedett méh nyomja a beleket, ez is hátráltatja az emésztést. A vastabletták is fogó hatásúak, sőt a várandós kímélő életmódja szintén kedvez a székrekedésnek.

Ha csak tehetjük, mozogjunk ilyenkor is sokat, ez a bélmozgást is serkenti. Lift helyett gyalog menjünk fel és le az emeletre, szálljunk le egy megállóval előbb a buszról, és menjünk tovább gyalog. Fogyasszunk naponta legalább két liter vizet és elegendő növényi rostot. Naponta 30 gramm az ajánlott élelmirost-fogyasztás. Ez például a következő ételféleségek elfogyasztásával fedezhető: három szelet teljes kiőrlésű gabonából készült kenyér, meg két-három burgonya, meg két nagy répa, meg egy alma héjastul. A rostokat kiegészíthetjük három evőkanál lenmaggal, ez hajtó hatású. Keverjük levesbe, joghurtba, kompótba vagy szórjuk a vajas kenyérre.

Naponta kétszer masszírozzuk öt-öt percig a hasunkat az óramutató járásával megegyezően, ez beindíthatja a béltevékenységet. Figyeljünk a magnézium bevitelre, csökkenti vagy akár meg is szüntetheti az alhasi fájdalmat, ellazítja a bélrendszer izmait és magához köti a vizet is: ezzel fellazítja a székletet. Hashajtót semmiképp se szedjünk a várandósság idején, mert görcsöket okozhat!

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin