Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kell nekünk EZ a fájdalom?

Szerző: Babaszoba.hu

2008. október 12. | Frissítve: 2019. március 22.

Forrás: Kismama magazin

Miért fáj a szülés? Mert minden más élettani folyamatnál intenzívebb érzésről van szó. De minek szenvedjünk, ha nem muszáj? Jogos kérdés, hiszen van lehetőség fájdalomcsillapításra is. Mások azt vallják, hogy szükség van erre a fájdalomra.

Minek szenvedjünk, ha nem muszáj? Jogos kérdés, hiszen azt senki sem vonja kétségbe, hogy a szülés fájdalmas. Nyilván nem véletlenül - teszik hozzá azok, akik nem pártolják a fájdalomcsillapítást. Magazinunk szaktanácsadójával, dr. Boros Judittal próbáltuk kibogozni a szálakat.

- Miért fáj a szülés? Miért nem olyan jó, mint a szex?
- Mert minden más élettani folyamatnál intenzívebb érzésről van szó. Hihetetlen mértékben tágul és feszül a kötőszövet, a hashártya. Amikor például vajúdás közben erős derékfájást érez a kismama, akkor az a széles méhszalag feszül, amelyik a belső méhszáj magasságából a keresztcsonthoz, a medence falához vezet. Ráadásul az összehúzódás alatt bizonyos szövetek vérellátása gyengébb, oxigénhiány alakul ki, ez is fájdalomérzettel jár.
- Igen, a méhösszehúzódások, ha úgy igazán megindulnak, minden mást elsöpörnek, egész testünket, lényünket a szülés szolgálatába állítják. Amikor fájás van, akkor megszűnik létezni a világ. Ez a fájások célja talán. Elevenen emlékszem arra a döbbenetre, amit ez az érzés kiváltott belőlem a fájásszünetekben. Úristen, most nem az agyam mondja meg, mit legyen, nincs más választásom, mint engedni. Azért ez sokak számára ijesztő élmény, nem?

A szüléssel járó fájdalom

- Az intenzív fájdalomérzet minden más eseményről leválaszt. De ez nem a célja, hanem inkább a haszna. A kontroll elveszítése ijesztő is lehet - bár van, aki ezért a módosult tudatállapotért irigyli a nőket, például az ismert kanadai pszichológus, Feldmár András is így nyilatkozott: egy férfinak drogokhoz kell nyúlnia ahhoz, hogy ahhoz hasonló tudatállapotba juthasson, amilyet egy nő szülés közben teljesen spontán módon átél.
- A kismamák főként természetes szüléskísérési módszerei miatt fordulnak önhöz. Biztosan le szokta beszélni őket a fájdalomcsillapításról. Igazam van?
- Ez így nem igaz. Sokat beszélgetünk a szülésről a kilenc hónap alatt, így a fájdalomcsillapítás fokozatairól is, és igyekszem úgy segíteni, hogy átélhesse a szülését a maga valóságában. Először is, van, aki egyedül szeret vajúdni, annak örül jobban, ha békén hagyják. Mások inkább párjuk, vagy egy együttérző személy jelenlétére vágynak. Mindkét esetben fontos, hogy érezzék, élvezik a maximális odafigyelést.
Sokszor az is elég, ha a vajúdó nőnek nem kell feküdnie, mozoghat kedvére. Aztán meglepően sokat segít a meleg borogatás a keresztcsontra vagy a has alsó részére. Elnyúlni egy kád meleg vízben - ez is épp annyira ellazít, hogy az elviselhetőség határain belülre kerüljön a kellemetlen érzés. Aztán léteznek simaizomlazító, görcsoldóhatású gyógyszerek, amelyek enyhítik a tágulás fájdalmát. Kábító hatású fájdalomcsillapítók is használatosak, de ezt az újszülött légzésére gyakorolt kedvezőtlen hatása miatt a szülés vége felé már nem szabad adni.
A fájdalomcsillapítás nem az EDA-val kezdődik, nagyon sok más, az adott helyzetben hatékony megoldás létezik Megjegyzem, én magam kétszer is szültem epidurális fájdalomcsillapítással (EDA), másodszor és harmadszor is.
Kapcsolódó cikkeink szülési fájdalom témában:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák