Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kell-e készülődni a szülésre?

Szerző: W. Ungváry Renáta

2012. december 5. | Frissítve: 2015. augusztus 13.

Forrás: babaszoba.hu

Egyre több szülészet kínál szülésre felkészítő tanfolyamot. És miért is hagynád ki?

Az ország szülészeteit járva mindig meg szoktuk kérdezni, van-e szülésre, szoptatásra felkészítő tanfolyam, és a válasz szerencsére szinte mindenütt az, hogy van. Óriási előrelépés ez az akár tíz évvel ezelőtti helyzethez képest, hiszen ez olyan szolgáltatás, amelyet kár volna kihagyni.

Egyre több szülészet kínál szülésre felkészítő tanfolyamot


A beszélgetések további részéből ugyanis az szokott kiderülni, hogy legfeljebb a szülő nők, párok 40 százaléka él a lehetőséggel, és ilyen arányokkal is csak némelyik népszerű budapesti szülészet dicsekedhet.

Sokkal jellemzőbb, hogy csak minden tizedik-huszadik kismama megy el a tanfolyamra. Pedig ez a legjobb alkalom arra, hogy megismerkedj a választott kórház szülészetének szemléletmódjával, adottságaival, hogy kérdezz, mégpedig azoktól, akik majd a nagy napon foglalkoznak veled.

A felkészítőkön ugyan nem biztos, hogy éppen azzal a szülésznővel, orvossal és csecsemőssel találkozol, akivel majd a szülésnél, de mindenképpen olyan személlyel, aki megbízható válaszokat ad a kérdéseidre.

Tájékozódhatsz arról, mikor, milyen felszereléssel a táskádban kell majd elindulni, kit értesíts, ha úgy érzed, fájásaid vannak, meddig várhatsz otthon, milyen fájdalomcsillapítási módszerek közül választhatsz.

A felkészítésnek mindig része a szülőszoba megtekintése, és vethetsz egy pillantást a gyermekágyas részlegre is. Kipuhatolhatod, mennyire van lehetőség egyéni kérések teljesítésére, például a szülési testhelyzet megválasztása, vihetsz-e magaddal dúlát, és így tovább.

Mivel a szülések több mint egyharmada a műtőben végződik, jól teszed, ha a császármetszésről is begyűjtöd a legfontosabb infókat. Egyszóval: hasznos! Tájékozódj róla mielőbb, és járjatok el együtt!

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések