Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kell-e félnünk a Zika-vírustól?

Szerző: Babaszoba.hu

2016. január 29.

Forrás: MTI, ÁNTSZ, Babaszoba

Oltóanyag még nincs a vetélést, kóros kisfejűséget (mikrokefáliát) okozó, rettegett Zika-vírus ellen. Senki ne utazzon Dél-Amerikába, ha babát vár vagy tervez! Melyek a fertőzés tünetei? Kel-e félnünk egy esetleges járványtól?

A Zika-vírust terjesztő tigrisszúnyog


A WHO (Egészségügyi Világszervezet) szerint a Zika nemcsak Dél-Amerikát és Észak-Amerikát fenyegeti, hanem Európát is. Christian Lindmeyer, a WHO szóvivője Genfben aggasztónak nevezte a vírus gyors terjedését.

A vírus több európai országban is felbukkant: brit, holland, dán állampolgár szervezetében is kimutatták már a vírust, továbbá Németországban, Svájcban és Svédországban is regisztráltak már zikavírus-fertőzést.

Itthon nem kell tartani attól, hogy kitör a Zika-járvány?

A vírust a tigrisszúnyogok terjesztik, ám ez a szúnyogfaj csak nagyon kis számban lelhető fel Magyarországon, így nincs meg a feltétele egy lehetséges járvány kialakulásának - ezt Szlávik János, a Szent László Kórház infektológus főorvosa nyilatkozta az M1 csatornán.

Honnan ered a vírus?

A Zika vírust ugandai majmokban fedezték fel 1947-ben, a Zika nevezetű erdőben. 10 évvel később kiderült, a szóban forgó vírus Nigériában megbetegedéseket okozott emberekben. Közép-Afrikában az évtizedek alatt megszokták a betegséget, a vírus antitestjei sok ott élőben jelen vannak.

Szlávik János azt is elmondta, hogy Brazíliába a vírust egy ázsiai turista hurcolta be 2014-ben a futball-világbajnokság alatt. De a Zika-vírus ez időben már jelen volt Thaiföldön, Ázsiában, a Fülöp-szigeteken és Indonéziában. A járvány ez évben (2014-ben) indult, és egész Amerikán végigsöpört, elérte az Egyesült Államok déli határát is. 2015 októbere óta több mint 4000 Zika-fertőzéses esetet regisztráltak Brazíliában.

A Zika-vírus által okozott mikrokefália, azaz kóros kisfejűség egyébként is előfordul, de 2 évvel ezelőtt Brazíliában még csak 100 eset volt egy évben, 2015-ben viszont már több ezer. Továbbá sikerült az illetékeseknek megállapítani, hogy a vírus okozta a nagy számú rendellenes fejlődéses eseteket - ismertette a történéseket az infektológus főorvos.

Melyek a Zika tünetei?

Gyakorlatilag az influenzával megegyező tüneteket produkál a Zika-vírus. Magas láz, vörös szem, szem mögötti fájdalom, ízületi fájdalom, izomfájdalom, ritkán bőrkiütések jelzik a Zika-fertőzés jelenlétét a szervezetben. A Zika-vírus szinte soha nem halálos, körülbelül 1 hét alatt magától is elmúlik.

A magzatra nagyon veszélyes!

A terheseknek azonban van félnivalójuk. Ugyanis a terhesség bármely szakaszában halva szülést, vetélést, továbbá kisfejűséget okoz. Szlávik János főorvos jelezte: azoknak a csecsemőknek, akik mégis megszületnek, az életkilátásai "szörnyű rosszak", és sajnos soha nem lesznek teljes értékű felnőttek.

Mit kell tudni a mikrokefáliáról?

A kóros kisfejűség azt jelenti, hogy a baba az átlagoshoz képest kisebb fejjel születik. (Számszerűsítve: a fejkerület kisebb, mint 32 cm.) A kisebb fejméret sajnos kihatással van az agy fejlődésére is, ami nem tud megnőni átlagos méretre. Az agy fejlődésének ily módú elmaradása akár halált, értelmi fogyatékosságot, az érzékszervek működésének romlását, vagy lassabb fejlődést is okozhat.


A védekezés nagyon nehéz

Szinte lehetetlen védekezni a Zika-vírust terjesztő, agresszív tigrisszúnyogok ellen, akik nemcsak egyes napszakokban csípnek, hanem tulajdonképpen egész nap. Azokon a helyeken, ahol megvannak a szúnyogok szaporodásának a feltételei, nincs lehetőség a védekezésre. A főorvos hangsúlyozta: hazánkban nem kell tartani Zika-járvány kialakulásától.

Várandósok fontolják meg, hova utaznak

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) január 21-ei ajánlása szerint minden várandós, vagy gyermekvállalást tervező nőnek utána kell néznie, hogy a tervezett célország érintett-e a Zika kapcsán - van-e járvány, vannak-e szórványosan esetek. Ha igen, akkor érdemes elhalasztani az utazást.

Az ÁNTSZ adatai szerint az elmúlt 2 hónapban 23 országból jelentettek zikavírus-fertőzéseket. A 23 ország a következő: Bolívia, Brazília, Ecuador, Francia Guyana, Guyana, Kolumbia, Paraguay, Suriname, Venezuela, El Salvador, Guatemala, Honduras, Mexikó, Panama; Barbados, Guadeloupe, Haiti, Martinique, Puerto Rico, Saint Martin, Szamoa-szigetek, Thaiföld és a Zöld-foki Köztársaság.

Ha netalán mégis útnak indul

Lévén, hogy oltóanyag még nincs a vírus ellen, a védekezés egyetlen módja a szúnyogcsípés elkerülése. Érdemes beszerezni garantáltan hatásos szúnyogriasztó szereket, eszközöket. Különösen akkor, ha várandósról, súlyos krónikus betegről, kisgyerekről, immunbetegről van szó.

Obama is sürgeti az oltóanyag kutatását

Az Egyesült Államokban ezen a héten két emberben mutatták ki a Zikát. A vírus az Államokban olyan térségeket is veszélyeztethet, ahol az amerikai népesség körülbelül 60 százaléka él. Huszonhárom millió ember él olyan párás területen, ahol a tigrisszúnyog egész évben jelen van. Mintegy kétszázmillió ember él azokon a területeken, ahol a vírus főleg a melegebb hónapokban lehet különösen veszélyes.

A United Airlines és az American Airlines is reagált már a történésekre: a veszélyes területekre utazó, már jeggyel rendelkező kismamáknak lehetőségük van lemondani az utat, természetesen a megvásárolt jegy árát visszakapják.

Ausztriában nem tartanak járványtól

A Die Press osztrák lap szerint nem tartanak Zika-járványtól Ausztriában, habár van már egy Zikával fertőzött beteg az országban. Az illetékesek szerint azért nem valószínűsíthető járvány, mert az osztrák klíma hűvös, így nem élnek meg elég nagy számban azok a szúnyogok, melyek terjeszthetnék a vírust.

A járványügyi helyzetről naprakész infó az ÁNTSZ weboldalán található.

A témához kapcsolódik:
 • Európai utazók is megfertőződtek a vírussal

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések

  Kapcsolódó fórum témák