Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kelengyék a baba új otthonában

Szerző: Dr. Szemerédy Viktória

2004. január 24. | Frissítve: 2016. június 15.

Forrás: HáziPatika.com

A frissen festett babaszobában készen várakozik a gyerekágy, a kis szekrény, a komód és a pelenkázó... de ahhoz, hogy a kis jövevény kényelmes fészekre leljen köztük, gondoskodni kell a felszerelésükről is.

Kelengyék a baba új otthonában

Falatnyi babaruhák

Mielőtt felpattanna, és a cikk elolvasása után megcélozná a legszimpatikusabb bababoltot, először érdemes körbetelefonálni azokat a rokonokat, barátokat, akiknek már vannak gyermekei, hiszen az első ruhadarabokat egy-két hónap alatt növi ki a csecsemő. Éppen ezért a kelengyének nem kell drága darabokat tartalmaznia, de fontos, hogy jó minőségűek legyenek, mert bírniuk kell a gyakori mosást.
Apropó, ruhavásárlás... vajon mekkora lesz az apró jövevény? Aki az első gyermekét várja, elveszetten állhat a számára ismeretlen számozási rendszer előtt. Az újszülöttre általában az 50-es illetve az 56-os ruhácska jó. Nem árt, ha a készletbe bekerül egy-két darab a kisebb méretből, de praktikus, ha a babaruhák nagy része már 56-os.
Célszerű beszerezni legalább 4-5 rugdalózót és 10 kombidresszt vagy bodyt; ezeknek kell a legstrapabíróbbnak lennie. Ezek a belső részen kapcsolódó ruhácskák már szinte teljesen kiszorították a polcokról a kisinget, a réklit és a hozzá való kisnadrágot, de ha talál jó minőségűt, érdemes vásárolni 2-3 darabot. Éjszakára a legkényelmesebb viselet az angolpólya - főleg nyáron - vagy a hálózsák, bármelyikből elég kettő. Kelleni fog 2-3 sapka - pamut otthonra és egy vastagabb, a sétákra hideg időben -, 4 pár zokni és 2-3 pár harisnya. A zokninál különösen fontos, hogy a gumija ne szorítsa el a baba lábát és ne csússzon le könnyen.
Ha a baba hideg időben születik, szükség lesz 2-3 pulóverre, egy kocsikabátra, 2 pár ujjatlan kesztyűre, és érdemes megfontolni a babakocsiba illő kocsizsák beszerzését. Erre azért kell odafigyelni, mert az újszülött hőszabályozása még fejletlen, és gyorsabban veszít hőt, mint a felnőtt.

Puha, mint a baba popsija

A baba bőrének gondozása különös odafigyelést igényel. A babakád megvásárlásakor dobjon a kosárba egy vízhőmérőt és 2-3 fürdőlepedőt. Szükség lesz egy-egy doboz babafürdetőre, egy üveg babaolajra. Kelleni fog egy puha hajkefe és egy biztonsági körömolló - a gyógyászati segédeszközt árusító boltokban igen jó minőségűeket tartanak -, illetve egy doboz fültisztító.
A pelenkázót fel kell szerelni 2 csomag eldobható pelenkával. Amennyiben a szülők nem az eldobható pelenkát részesítik előnyben, szükség lesz 40 textilpelenkára és legalább 4-5 gumibugyira. A textilpelenka vásárlását azonban senkinek nem érdemes kihagyni; legalább 10 darabra lesz szükség a büfiztetéshez, és a nagyobb méretű - 3-4 darab - jó szolgálatot tesz a pelenkázó leterítésénél.
Célszerű olyan popsitörlő kendőt választani, amelynek az illata nem irritálja a mamát, hiszen gyakran fogja használni. A kipirosodott bőrre popsikenőcsöt érdemes beszerezni. A kenőcs és a popsitörlő is legyen minőségi, figyeljünk oda arra, hogy mit juttatunk be általuk a baba szervezetébe. Ugyanitt lehet megvásárolni a hőmérőt, amelyből a digitális igazán praktikus, illetve az elektromos vagy kézi orrszívót.

Ezt a mama kedvéért...

Az etetéshez tartozó csomag beszerzése nem feltétlenül képezi az első bevásárlás részét, főleg ha a mama eltökélt szándéka, hogy szoptatni fog, de van egy-két dolog, amelyre már az újszülöttnek is szüksége lesz. Ezek egyike a műanyag kiskanál - jó, ha van belőle 2-3 darab - az esetleges gyógyszer illetve a D-vitamin beadásához.
Vízforraláshoz szükség lesz egy új lábasra, amelyet csak a baba használ vagy vízforralóra.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák