Terhesség

Kecskeméti Megyei Kórház

Számtalan levelet kapunk Bács-Kiskun megyei olvasóinktól, a történetek főszereplője a kecskeméti kórház. Kíváncsian vártuk a személyes találkozást. (Írásunk a 2010 februári állapotot tükrözi.)
2010. December 01.

A szokott kép fogad: régi, tipikus kórházi folyosók, fertőtlenítőszagú kórtermek. A 2008-as kórházreform itt sem adott, inkább elvett. Ám aggodalomra nincsen ok, hiszen egy sikeres uniós pályázatnak köszönhetően 2012-ig elkészül az új épület, amelybe a szülészet-nőgyógyászat is átköltözik.

Dr. Temesvári Béla

Fotó: Ujvári Sándor- Minden kívánságot tudunk teljesíteni, így az apás szülés és a rooming-in is megoldható, ha valaki igényli – mondja dr. Temesvári Béla osztályvezető-helyettes főorvos. – Ám tapasztalataink azt mutatják, hogy az összes szülés csak mintegy felénél kérik, hogy az apa is bent lehessen, a rooming-in lehetőségét pedig a kismamák negyede használja ki. Pedig még a császármetszésnél is megoldható az apa jelenléte, igaz, egy üvegfal túloldalán, de a szemkontaktus, egy bátorító mosoly így is rengeteget jelent az anyának.

A veszélyeztetett terheseket terhespatológiánkon látjuk el, és a genetikai rendellenességek kiszűrését is házon belül tudjuk megoldani, mivel saját citogenetikai laborunk van. Szekunder intézetként – amely az alapellátást adó kórházak és a klinikák között foglal helyet – a sérült vagy beteg újszülöttek gyógyítása során nehézségekbe ütközünk néha. Bár van nálunk Neonatológiai Intenzív Centrum, ahol a koraszülötteket és a problémás babákat látjuk el, nincsen gyermeksebészetünk, így ha műteni kell, a szegedi klinikával konzultálunk, és oda szállítjuk a kis betegeket.

A szülészet két részre osztható: vannak hatágyas és kis kórtermek, ez utóbbiak kettő, illetve három ággyal, saját fürdőszobával. A hatágyasok többsége már igencsak korszerűsítésre szorulna, de 2012-ig már nem akarnak a régi épületre költeni. Ezzel magyarázható az is, hogy nincsenek fizetős szobák. A szülést követően a magyar átlagtól eltérően csak az ötödik napon engedik el a kismamákat, függetlenül attól, hogy természetes úton vagy császárral szült.

Kecskeméti Megyei Kórház

Evelin már ügyesen pelenkázza a kis Tamást,

aki 2009. október 27-én jött a világra

Fotó: Ujvári Sándor- Addigra az újszülött az összes lényeges vizsgálaton átesik, kiderül, hogy besárgul-e vagy sem – mondja Gulyás Jánosné főnővér. – Ennyi idő alatt az anyuka gát-, illetve hasi sebe is rendben gyógyul, tejelválasztása beindul. Ha ez utóbbi nem történik meg, segítünk, hiszen egy erre szakosodott védőnőnk járja az osztályt nap mint nap, és szoptatási tanácsokat ad, nemcsak elméletben, hanem gyakorlatban is megmutatva a “fogásokat”.

– Sajnos az épület, amelyben vagyunk, nem túl vonzó, elismerem – zárja a beszélgetést dr. Temesvári Béla -, de minden tőlünk telhetőt megteszünk, hogy a kismamák biztonságban érezhessék magukat. Kollégáink több orvosi szakmai társaságnak is tagjai, nagy hangsúlyt fektetünk a legújabb módszerek megismerésére, elsajátítására, és pár éven belül kellemes környezetet is tudunk biztosítani.

Tények, adatok

  • Születésszám: évek óta 2200-2300 között mozog, ennek 29 százaléka császármetszés.
  • Szobák: hatágyasak és kettő-, illetve háromágyasak, összesen 31 ágy.
  • Öt szülőszobából egy egyágyas, négyben paravánnal vannak elválasztva az ágyak.
  • Vajúdáskönnyítő eszközökből (bordásfal, labda) mindegyik szülőszobában hozzáférhető valamennyi.
  • Központi terhesgondozás működik a kórházban mindennap.
  • Három alkalomból álló szülésfelkészítő tanfolyamok folyamatosan indulnak.
  • Szülésznőválasztás lehetséges a műszakban dolgozó szülésznők közül.
  • A gyermekágyas osztályon választható 24 órás rooming-in is.

Forrás: Kismama magazin