Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kátai Gábor Kórház, Karcag

Szerző: Varga Viktória

2011. április 8.

Forrás: Kismama magazin

A város szélén fekvő kórház nemrég súlyponti intézményként is megállta a helyét, a szülészet modern szigetként fogadja a kismamákat a gyógyítóközpontban.

A szülészeti, nőgyógyászati profil itt mátrixrendszerben működik az egyéb sebészeti típusú szakmákkal együtt - ez nemcsak a férőhelyek jobb kihasználása, hanem az erőforrások felhasználása miatt is egyre gyakoribb megoldás. A szülészeti, gyermekágyi részleg természetesen különálló egységet alkot. Dr. Farkas Béla mátrixvezető főorvos a rendszer előnyei között a rendelkezésükre álló modern műtőt említi példaként, mely közvetlenül a szülőszoba mellett helyezkedik el, és azonnali beavatkozást tesz lehetővé. Nemcsak a technikai feltételek, hanem az osztály tágas kialakítása és barátságos hangulata is jó hatást gyakorolhat a kismamákra, a pasztellszínű folyosó falait babafotók, kedves grafikák díszítik.
- Kollégáimmal messzemenőkig figyelembe vesszük a szülő nők kívánságait, s az adott körülményeket mérlegelve, a szakma szabályai szerint megpróbáljuk azokat kielégíteni - meséli Farkas doktor. - Ma már a borotválás és a beöntés sem rutinbeavatkozás például, s gátmetszést is csak indokolt esetben végzünk, leginkább első szülésnél. Az egészséges újszülöttet születés után azonnal megszoptathatja az édesanyja. A szoptatást egyébként is támogatjuk, csak alapos orvosi indokkal kaphat mást a baba anyatejen kívül.
A szülőszobában négy szeparált szülőszékké alakítható szülőágy található, a hagyományos alternatív eszközök közül labdán vajúdhatnak az anyukák, ez nagyon népszerű.


- Amire különösen büszkék vagyunk, az a homeopátia alkalmazása, melyet két éve indítottunk. Talán az egész országban egyedülálló, hogy nemcsak általános szereket használnak a kismamák a szülés könnyítésére, hanem homeopata szakorvos által meghatározott alkati szert is, melyet a terhesség alatt állapítunk meg. Az elmúlt fél évben áttörő sikerrel alkalmaztuk a módszert - számol be a szülészet specialitásáról dr. Farkas Béla. - Persze további terveink is vannak, epidurális érzéstelenítésre jelenleg sajnos nincs lehetőségünk, de szeretnénk, ha a közeljövőben mindenki részesülhetne belőle, aki igényli - foglalja össze az osztály vezetője.

Adatok:
2010-es születésszám: 650
A császármetszések aránya: 28 százalék
Van lehetőség császár után hüvelyi szülésre.
Vajúdás közben enni és inni nem lehet.
24 órás rooming-in ellátás van.
Szülésfelkészítő tanfolyam és terhestorna van.
Rugalmas a látogatás, a babákat a szobákban lehet megnézni.
Fizetős szoba nincs.
Két darab kétágyas gyermekágyas szoba van fürdővel és egy egyágyas, valamint egy négy- és egy ötágyas.
Szülésznő szabadon választható.
Császármetszésnél nem lehet bent az édesapa.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések