Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Károsíthatja a magzat máját a terhesség alatti túl sok koffein

Szerző: Babaszoba.hu

2019. július 29.

Forrás: babaszoba.hu

A terhesség alatt fogyasztott túl nagy mennyiségű koffein árthat a fejlődésben lévő baba májának, és felnőttkorban is megnövelheti a májbetegségek kockázatát, a Journal of Endocrinology-ban közzétett legújabb kutatás szerint.

Károsíthatja a magzat máját a terhesség alatti túl sok koffein
A kutatók vemhes patkányokat vizsgáltak, akik koffeint kaptak: a megszületett kispatkányok születési súlya kisebb volt az átlagosnál, megnövekedett szervezetükben a stresszhormonok szintje, és májkárosodást is okozott náluk a koffein. A vizsgálat alapján napi 2-3 csészényi kávéban található koffeinmennyiség már elegendő ahhoz, hogy megváltoztassa a növekedési és a terhességi hormonok szintjét, és növelheti a felnőttkori májbetegségek kockázatát.
Egy korábbi tanulmány szerint napi 300 mg elfogyasztott koffein (ez 2-3 csésze kávéban megtalálható adag) elegendő ahhoz, hogy a baba kisebb születési súllyal jöjjön a világra. Emellett a várandósság alatti nagyobb koffeinfogyasztás hosszú távú hatása lehet a nagyobb kockázat a nem-alkoholos zsírmáj betegségre, amely általában az elhízással és a cukorbetegséggel is összefügg. Azonban azt, hogy közvetlenül hogy hat a koffein a baba májműködésére a terhesség alatt, egyelőre még nem tudják a kutatók. Ennek megértése a későbbiekben segíthet az esetleges problémák megelőzésében.
A tanulmány társszerzője, Dr. Yinxian Wen elmondta, hogy a terhesség alatti túlzott koffeinbevitel fokozott stresszhormon aktivitást okoz, ami gátolja az IGF-1 hormont - ez a hormon segíti a növekedési hormonnal együtt a normál csont- és szöveti növekedést -, ami problémát okoz a máj fejlődésében. Ez a kutatás nem csak megerősíti, hogy a terhesség alatti túlzott koffeinfogyasztás kisebb születési súlyt és májkárosodást okozhat, de segít abban is, hogy jobban megérthessük a hormonális változásokat, melyek ezeket okozzák. Azonban az állatokon végzett kísérletek eredményét még embereknél nem erősítették meg. De a kutatók ennek ellenére is azt javasolják, hogy a kismamák kerüljék a túl sok koffeint.
(VIA)
 Kapcsolódó írásaink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák