Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Kaphatok influenzaoltást, ha terhes vagyok?

Szerző: Babaszoba.hu

2021. október 19.

Forrás: babaszoba.hu

Az egészség megőrzése mindig fontos, de amikor terhes leszel, még fontosabbá válik, hogy ne betegedj meg. Amikor pedig közeledik az influenza szezon, akkor fel szokott merülni a kérdés, hogy terhes kismamák kaphatnak-e oltást.

Kaphatok influenzaoltást, ha terhes vagyok? (fotó: Getty Images)
Az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módja az oltás. Persze mindig felmerül a kérdés: biztonságos-e terhesség alatt az oltás, kell-e aggódni a magzat fejlődése miatt?
"Az influenza elleni védőoltás bizonyítottan biztonságos a terhesség alatt" - mondta Dr. Harvey Karp, gyermekorvos a verywellfamily.com-nak.
Az influenza lázzal, köhögéssel, torokfájással jár. Sosem kellemes, de különösen nem az, ha az ember gyereket vár. Sőt, az átlagosnál súlyosabb szövődményekkel és következményekkel is járhat mind a kismama, mind a magzat számára. A szövődmények között találjuk a koraszülést, az alacsony születési súlyt, sőt akár halálos is lehet. Így az idősek és krónikus betegek mellett a várandósok is rizikócsoportot alkotnak. "Az influenza sokkal veszélyesebb lehet a terhes nőkre és a magzatra, mint a nem terhes nőkre" - jegyzi meg Dr. Karp. "Influenzaszezonban érdemes minden terhes kismamának a lehető legkorábban megkapnia az influenza elleni védőoltást."
"Az influenza a terhesség alatt tüdőgyulladáshoz és súlyos szövődményekhez, például anyai halálhoz vagy koraszüléshez vezethet" - jegyzi meg Dr. Kim Langdon, szülész-nőgyógyász, aki több mint 19 éves klinikai tapasztalattal rendelkezik.
Az influenza ellen létezik védőoltás, az oltás pedig védi a kismamát és a magzatot is a súlyos szövődményektől. Az influenza elleni oltás nem tartalmaz élő kórokozót, az anyában keletkező antitestek a méhlepényen keresztül a magzathoz is eljutnak, így őt is védik (nemcsak a terhesség alatt, hanem a megszületést követően is pár hónapig). Az influenza elleni védettséghez 14-21 napra van szükség oltás után.
Lehetséges, hogy a védőoltás beadását követően rövid ideig enyhe mellékhatások jelentkeznek. Ilyen lehet a fájdalom az oltás helyén, láz, hidegrázás, hányinger vagy fejfájás - sorolja Dr. Langdon, aki azt tanácsolja, hogy minden oltással kapcsolatos reakciót mondjuk el az orvosunknak.
Rendkívül ritka - de megemlítendő -, hogy az influenza elleni védőoltás beadását követően Guillain-Barré-szindróma (GBS) lépjen fel. A GBS idegkárosodást, izomgyengeséget és bénulást okoz, amely általában néhány hétig tart. Az influenza elleni védőoltás előnyei azonban felülmúlják ezt a kockázatot, sokkal kisebb valószínűsége van annak, hogy valakinél GBS lépjen fel, mint az, hogy elkapja az influenzát.Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések