Terhesség

Kapcsolat lehet a terhesség alatt fellépő láz és az autizmus között

A terhesség alatt fellépő láz emelheti az autizmus előfordulásának kockázatát - derül ki egy nemrégiben megjelent kutatásból, melyet a Columbia University's Mailman School of Public Health kutatói vezettek.
2017. Június 27.

Az összefüggés a második trimeszterben mutatkozott a legerősebbnek, amikor is 40%-kal emelte az állapot kialakulásának kockázatát. A 12. hét után megjelenő, többször visszatérő láz pedig már 300%-kal növelte az autizmus előfordulását. Az eredményeket a Molecular Psychiatry című kiadvány közölte.

A jelen kutatás a máig megjelent legnagyobb, mely az autizmus és a terhesség alatt fellépő láz közötti összefüggést vizsgálta. Emellett tanulmányozták a két leggyakrabban használt lázcsillapító (acetaminophen és ibuprofen) használatát is. A kockázat minimálisan alacsonyabbnak bizonyult a második trimeszterben acetaminophent alkalmazó nőknél. Annak ellenére, hogy ibuprofent alkalmazók körében nem fordult elő autizmus, következtetést nem lehet levonni, mivel nagyon kevesen használták ezt a gyógyszert a lázcsillapítás érdekében.

A kutatás során 95 754 gyermek életét követték nyomon, akik 1999 és 2009 között születtek, melyből 583 Norvégiában diagnosztizált autista gyermek volt, akik az Autism Birth Cohort (ABC) tanulmányban vettek részt. 15 701 (16%) gyermek édesanyja számolt be lázról egy vagy több alkalommal a várandósság alatt. Az autizmus előfordulási gyakorisága 34%-kal volt nagyobb, amennyiben a terhesség során bármikor láz lépett fel, ám ha a második trimeszter során lépett fel a láz, a gyakoriság emelkedés 40%-nak bizonyult. A kockázatemelkedés arányos volt a láz előfordulásának gyakoriságával, így a 12. hét után 1-2 lázas epizód 1,3-szorosára növelte a betegség megjelenését, míg háromnál több láz esetén 3,12-szeresnek bizonyult az autizmus előfordulása.

„Az eredményeink szerint a várandósság alatt fellépő különböző fertőzések szerepet játszanak az autizmus kialakulásában” – nyilatkozta a kutatás első szerzője, Mady Hornig, epidemiológus professzor. „Jövőbeni kutatások során érdemes volna az autizmus kialakulását segítő fertőzések azonosítására és megelőzésére összpontosítani, így csökkenthetnénk a betegség előfordulását” – magyarázta W. Ian Lipkin, a kutatás társszerzője.

Kapcsolódó cikkeink:

10 dolog, amit a terhesség alatti lázcsillapításról tudni érdemes

Egy tabletes játékkal is kiszűrhető az autizmus

Forrás: Medipress