Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jövőre változhat a házassági adókedvezmény

Szerző: Babaszoba.hu

2016. december 6.

Forrás: MTI/babaszoba.hu

Tavaly lépett életbe az első házasok adókedvezménye: havi ötezer forint adókedvezmény illeti meg az új házasokat. Egy új javaslat szerint ez az adókedvezmény immár 24 hónapig járna, függetlenül attól, hogy kapnak-e a házasok családi kedvezményt, vagy sem.

Jövőre változhat a házassági adókedvezmény

A kedvezmény azoknak jár, ahol legalább az egyik házastárs első házasságát köti, és jelenleg csak addig jár, amíg nem lesznek jogosultak a családi adókedvezményre az ifjú házasok, magyarán amíg nem születik gyerekük, egészen pontosan a terhesség 91.napjáig. Innentől ugyanis már nem a házassági adókedvezmény, hanem a családi adókedvezmény illeti meg a házasokat. Ebben várható változás a jövő évtől.
Ha az Országgyűlés elfogadja az adótörvények javasolt módosítását, akkor az első házasoknak 24 hónapig - a családi kedvezmény mellett is - jár a havi 5 ezer forintnyi, első házasoknak járó adókedvezmény - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium az MTI-vel.
A közlemény szerint ha az Országgyűlés megszavazza az adócsomagot, akkor az új szabály már a 2014. december 31-ét követően megkötött frigyek esetében is alkalmazható lesz, tehát visszamenőlegesen is lehet érvényesíteni.
Így azok a házaspárok, akiknek tavaly gyermeke született, a 2015-ös szja-bevallásukat egy egyszerű önellenőrzéssel módosíthatják. A nyomtatvány beérkezésétől számított 30 napon belül már meg is kapják a havi 5 ezer forintos "állami nászajándékot" - tették hozzá.
Ha elfogadják az új adócsomagot, akkor a kedvezmény a házasságkötéstől 24 hónapig érvényesíthető, még akkor is, ha az esküvőt követően a feleség egyben kismamává is válik. A havi 5 ezer forintos adókedvezmény akkor jár, ha legalább az egyik házastárs első házasságát köti.
Az szja-bevallások adatai szerint 2015-ben majd 22 ezer ifjú házas vette igénybe a havi 5 ezer forintos állami nászajándékot, amellyel összességében 500 millió forintot spóroltak. A KSH nyilvántartása alapján tavaly 46 ezer házasságot kötöttek, vagyis a tavaly kötött frigyek kevesebb mint felében vették csak igénybe a kedvezményt.
Szintén a KSH statisztikája alapján 29 ezer házasságkötés volt 2016 első hét hónapjában, azonban mindössze 17 ezren vették igénybe az első házasoknak járó adókedvezményt júliusban (ebben benne vannak a tavalyi házasságkötések is).
Az összeg várhatóan nem nő, marad a havi 5 ezer forint, amit a házastársak együttesen vehetnek igénybe, de természetesen meg is lehet osztani.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák