Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jön a baba! Összeházasodjunk?

Szerző: Fodor Marcsi

2011. július 15. | Frissítve: 2015. szeptember 23.

Forrás: Kismama magazin

Régen természetes volt, hogy a terhesség esetén a házasságkötés sem váratott magára sokáig. Ma már nem ilyen egyértelmű a sorrend. Mi a különbség a házasság és az élettársi kapcsolat között?


- Nem az dönti el egy kapcsolat minőségét, hogy házasságban vagy élettársi kapcsolatban élnek a párok! - szögezi le Nagy Brigitta pszichológus. - De tény, hogy a házasság igen erős minta - ezt láttuk a szüleinktől, ezt képzeltük el gyerekkorunkban saját jövőnkről is. Ismerjük a jellegzetes férj- és feleségszerepeket, viselkedést, jogokat és kötelességeket. "Házasnak lenni" megváltozott személyiséget jelent, sokan más néven élnek tovább, jellegzetes gyűrűt hordanak, hogy az ismeretlenek is láthassák, ők már "foglaltak".

Nem csoda hát, ha a munkáját szerető, karrierjét is fontosnak tartó nő a házasságkötés után, gyerekeket nevelve boldogan otthon marad, hiszen szüleitől is ezt látta. Az addigi laza fickó pedig munkát vállal, mert úgy érzi, el kell tartania a családját. Az, hogy házasságkötés után megváltoznak az emberek, nem mítosz. A legtöbben olyanná válnak, mint amilyenek saját szüleik voltak.

Ám mindez egyáltalán nem jellemző az élettársi kapcsolatra. Nem erről az együttélési formáról álmodozik a legtöbb gyerek. A játékszabályokat a felek most közösen döntik el. Elvileg férfi és nő egyenrangú szerződéséről, szabad döntéséről van szó, amely sokkal könnyebben felbontható. Ugyanakkor ma már a házasság is elveszítette visszatartó erejét, ha valaki menni akar, semmi sem tartja vissza, legfeljebb a válással járó ügyintézés, vagy az, ha vallási okokból mégiscsak komolyan gondolja a holtodiglan-holtomiglant.

Annak, aki nem akarja szülei mintáját követni, gyakran jót tesz, ha nem húzza az ujjára a gyűrűt, mert így talán sikerül másféle kapcsolatot felépítenie, mint amilyen a szüleié volt. Az élettársi kapcsolatban egyik félnek sem kell feladnia önállóságát. Sokan ugyanis kimondva-kimondatlanul éppen emiatt ódzkodnak a házasságtól.

A gyerek változást hoz

- Ám a gyerek születésével sok minden megváltozik - figyelmeztet a szakértő. - Csökken a nő keresete, a gyerekek mellett kisebb a mozgástere, talán kevésbé törődik magával, és a párkapcsolat maga is változáson megy keresztül. Másfajta, sok szempontból gyökeresen új életszakasz ez. A házasságban élők konfliktusok esetén tovább kitartanak egymás mellett, hiszen a házasságba (elvileg) több mélypont is bele van kalkulálva - bár a válások magas száma nem éppen ezt látszik bizonyítani.

Nagyon fontos, hogy a pár tisztában legyen azzal, miért is választja egyik vagy másik együttélési formát. Ha a férfit a gyerek miatt belekényszerítik a házasságba, nem lesz boldog a férjszerepben. Fordítva is igaz: ha az élettársi kapcsolatot választják, miközben a nő titokban fehér ruháról, esküvőről álmodozik, és csak a férfi kedvéért mondott le róla, egész életében elégedetlen lesz amiatt, hogy ez nem valósulhatott meg. Ez előbb-utóbb belső feszültségeket okoz az együttélés során.

Kettős mérce

A polgári házasságot a XIX. század végén éppen azért vezették be, hogy az állam és a jogalkalmazók számára megfoghatóvá tegyék az együtt élő férfi és nő kapcsolatát, különösen vagyonjogi szempontból. Az "élettárs" ehhez képest bár jogilag is létező, mégis sok esetben megfoghatatlan kategória. Nem kell hozzá közös gyerek, közös vagyon, de még szexuális kapcsolat sem két ember között.

Ha egy pár azt állítja, hogy ők élettársak, akkor azt egyszerűen el kell hinni. Bár egyes hatóságok, bankok kérhetnek jegyzői igazolást is erről - nem mintha a jegyző belelátna az előtte álló pár mindennapjaiba vagy életvitelébe. Éppen ezért kevés, bár manapság egyre több jogszabály említi az élettársi kapcsolatot.

- Sokan azt mondják, hogy azért nem házasodnak össze, mert ezzel megspórolják a válóperes ügyvéd költségét, és két ember ügyvéd nélkül jobban meg tud egyezni. Pedig ez nagy tévedés! - állítja Dr. Sándor Annamária jogász. - Láttam már nagyon csúnya pereket élettársak között is, és láttam nagyon kulturált, rövid válásokat is. Az élettársak vagyonközössége esetén az az elv, hogy a szerzés arányában osztoznak a felek, nem pedig fele-fele alapon, mint a házastársak. Tehát ha a nő otthon volt négy gyerekkel, miközben az élettársa jól keresett, akkor a kapcsolat végén semmi nem jár neki. Pedig ha férj és feleség lettek volna, most igényt tarthatna a közösen szerzett vagyon felére.

Ha valaki félti a különvagyonát, ez nem lehet ok arra, hogy elutasítsa a házasságot. Az esküvő előtt szerzett vagyontárgyak, például a lakás vagy a telek, nem válnak közössé sok év együttélés után sem. Csupán az, amely a mindennapi közös életvitelt szolgálja, mint a tévé vagy a mosógép. Arra is van lehetőség, hogy valaki többet tartson meg a házasság alatt szerzett javakból, csak az kell hozzá, hogy házassági szerződést kössön, akár a házasságkötés előtt, akár utána!

A jogi szakértő számtalan más apróbb, élettársakat érintő hátrányt is fel tud sorolni, amelyekre a mindennapok során nem is gondolunk. Például ha a párnak nincs gyereke, akkor az élettárs halála esetén párja nem örököl semmit, csak abban az esetben, ha volt végrendelet. De ekkor is ki kell fizetnie a partnere szüleinek járó köteles részt, amely az örökségnek akár fele is lehet.

Gyerekjogok

Szerencsére a gyerekeket ma már semmiféle hátrányos megkülönböztetés nem éri, ha házasságon kívül jönnek világra. Ha a pár szeretné, hogy az apa neve szerepeljen az anyakönyvi kivonatban, nincs más dolguk, mint együttesen elzarándokolni a jegyzőhöz, ahol a férfi apasági nyilatkozatot tesz. Ezt kell a kismamának magával vinnie a kórházba, és így semmi akadálya annak, hogy az újszülött első perctől kezdve az apa nevét viselje. Tehát ugyanolyan jogokat élvez az élettársi kapcsolatból születő gyerek, mint a házasságból származó. Ugyanúgy kell az apának tartásdíjat fizetnie, ha már nem él együtt az anyukával, és az apa halála esetén ugyanolyan részt örököl, mint a házasságon belül született testvérei.

Összeházasodjunk, ha úton a baba?


A családoknak járó juttatásokkal kapcsolatban: az élettársak külön gyermekeinek számát nem lehet összeadni a nagycsaládosoknak járó kedvezmények és támogatások igénybevételére való jogosultság megállapításakor, a gyermekgondozási díjat, családi pótlékot és gyermeknevelési támogatást a gyermek szülőjének házastársa igen, élettársa viszont nem veheti fel.

Bankok, pénzügyek

Ha szabad felhasználású hitelt akar valaki felvenni, vagy vállalja, hogy jelzáloggal terheljék a lakását, akkor mindegy, hogy élettársi vagy házastársi kapcsolatban él, hiszen egyedül felel a hitel visszafizetéséért. Ugyanez a helyzet akkor is, ha nem támogatott, tehát piaci kamatú ingatlanhitelt akar felvenni, például ha nyaralóra vágyik. Bizonyos esetekben még előny is lehet az élettársi kapcsolat: ha a pár egyik tagja BAR-listán van, tehát nem vehet fel hitelt, akkor ez érvényes a házastársára is. Ám élettársi kapcsolatban, ahol nem kötelező bevallani az együttélés tényét, ez nem lesz fekete pont a hitelelbírálásnál.

Szabadságban nincs különbség

Emelt összegű családi pótlékot csak az kaphat, aki egyedülállóként neveli a gyerekét, vagy akinek tartósan beteg a gyereke. Elvileg ez az élettársi kapcsolatban élőkre nem igaz, ha együtt élnek párjukkal, így ők ezért nem jogosultak több pénzre. A pluszszabadság sem a házasságnak köszönhetően jár, hanem a gyerekek születési anyakönyvi kivonata alapján adja meg a munkahely.

Hozzászólások

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések