Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jobban hat a méhen belüli stressz a fiúkra, mint a lányokra

Szerző: Babaszoba.hu

2010. szeptember 15. | Frissítve: 2016. április 26.

Forrás: Medipress

A méhen belüli stressz ártalmasabb a fiúkra a születés után, mint a lányokra, derült ki egy kutatásból. A kutatás szerint előfordulhat, hogy a koraterhességi stressz hatására az agyfejlődésben zavarok állnak elő.

Jobban hat a méhen belüli stressz a fiúkra

A méhen belüli stressz hatására az állatok között a hímek kisebb herékkel és alacsonyabb tesztoszteronszinttel rendelkeztek, ez bizonyítja, hogy az anyát ért stressz befolyásolja a magzat fejlődését. Érdekes módon ez öröklődött a következő generáció fiaira is. A Pennsylvania Egyetem kutatóinak eredményét egy edinborough-i konferencián mutatták be.
Korábbi kutatásokból kiderült, hogy a méhen belüli stressz megnöveli az utódok betegségének esélyét, többek között nő az autizmus, a skizofrénia, a szorongás, a szívbetegség, az elhízás és a cukorbetegség kockázata is. Ha megértjük a méhen belüli stressz és az utódok betegségek iránti fogékonysága közötti kapcsolatot, az segíthet új terápiás és megelőző eszközök kifejlesztésében is.

A kutatók úgy vélik, hogy a főként magzati szövetekből felépülő méhlepény másképpen fejlődik a fiúk, mint a lányok esetében. Az anya és gyermek közötti kapcsolatot biztosító méhlepény fontos szerepet játszik a születendő gyermek védelmében. A két nem közti különbség befolyásolhatja, hogyan jutnak át a hormonok és a tápanyagok a magzatba, így abban is különbség lehet, miként hat az anyai stressz a fiú- és lány utódokra.

John Russell, az Edinborough-i Egyetem professzora, a konferencia szervezője a következőket nyilatkozta: "Ha megértjük, hogyan hatnak az igen korai káros hatások élethosszan a mentális és testi egészségre, hatékonyabban előzhetjük meg és győzhetjük le ezeket a problémákat. Nyilvánvalóvá vált, hogy számos felnőttkori gond az anyaméhben gyökerezik, ez pedig nagyon fontos az emberek egészségi állapotának javítása szempontjából."

Kapcsolódó cikkeink:
 • A 10 legjobb stresszűző terhesség alatt
 • A terhesség alatti stressz növeli az asztma kialakulásának esélyét
 • Érzi a magzat az anya feszültségét - lefotózták!

 • Hozzászólások

  Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

  Támogatóink ajánlatai

  h i r d e t é s

  Facebook

  Szponzorált hirdetések