Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jobban félnek a nők a szüléstől, mint valaha

Szerző: Babaszoba.hu

2016. július 5.

Forrás: Medipress

A szakemberek szerint természetes, hogy a nők többsége tart a terhességtől és a szüléstől, de sokak számára a szorongás olyan erős, hogy nehéz ezzel együtt élni. Napjainkban több nő fél a szüléstől, mint valaha.

Egy friss brit kutatás szerint a nők többsége nem csak a szülési fájdalomtól retteg, hanem az egészségügyi ellátás színvonala miatt is szorong, és a komplikációk miatt is aggódik. Gyakori félelem az is, hogy a nőt cserben hagyja az orvos, a bába szülés közben. Ez is hozzájárulhat a szülés utáni gyakran kialakuló depresszióhoz.
"A szüléstől és a szülés utáni időszaktól való félelem teljesen normális. Minden várandós nő, még a leginkább magabiztosak is, szoronganak olykor amiatt, hogy mit fognak átélni, minden rendben lesz-e, és hogyan fog megbirkózni a helyzettel" - tudjuk meg a brit National Childbirth Trust honlapjáról. Kiderül azonban az is, hogy a nők egy része számára a szorongás komoly depresszióhoz vezet.
"Ezt az állapotot tokophobiának nevezik, ami szüléstől való félelmet jelent. Ez a probléma nagyjából a nők 20 százalékát érinti, és 6 százalék olyannyira retteg a szüléstől, hogy mindez jelentős hatással van a terhességre és a szüléssel kapcsolatos döntésekre is" - írják a tanulmány szerzői.

Egyre jobban félnek a nők a szüléstől

Az anyagból kiderül az is, hogy vannak nők, akik annyira rettegnek a szüléstől, hogy nem esnek teherbe, illetve ha mégis, az abortuszt választják, megint mások ragaszkodnak ahhoz, hogy császárral szülhessenek.
Úgy néz ki, szorongó leendő anyák a világon mindenhol vannak, de a családbarát országokban - például Svédország - mindez ritkább, mint például az Egyesült Államokban.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések