Terhesség

Jó helyen van az embrió?

A méhen kívüli terhességet sokszor igen nehéz felismerni, ezért a szakemberek régóta kutatnak olyan jelzőmolekula után, mely szűrővizsgálat alapjául szolgálhatna.
2011. Március 04.

David Speicher és kollégái a méhen kívüli terhesek vérében egy ilyen fehérjét fedeztek fel. Eddig közel 70 olyan fehérjét azonosítottak a méhen kívüli terhesek vérében, mely szokatlan mennyiségben mutathatók ki. Egyik, az Adam12, úgy tűnik, alkalmas lehet a méhen kívüli terhesség korai előrejelzésére, mert szintje 20-szor alacsonyabb, mint normális terhességek esetén. “A jövőben további vizsgálatokat fogunk végezni, a biomarkereket megvizsgáljuk egy nagyobb, független betegcsoporton is, egyenként, illetve több biomarkert egyszerre vizsgálva” – mondták el a kutatók. A közlemény a Journal of Proteome Research folyóiratban jelent meg. Méhen kívüli terhességek esetén az embrió nem a méh üregében ágyazódik be, hanem valahol máshol: a hasüregben, de leggyakrabban a petevezetőkben. A terhesség növekedésével megrepesztheti a petevezetőt, és olyan erős vérzést is okozhat, mely akár halálos is lehet. Ez számít a második leggyakoribb anyai haláloknak a terhesség első harmadában.

A méhen kívüli terhességről bővebben itt olvashatsz.

Szakértőnk, dr. Boros Judit válaszából megtudhatod, hogyan állapítják meg és hogyan kezelik a méhen kívüli terhességet. Itt pedig animációt nézhetsz arról arról, mi is történik méhen kívüli terhesség esetén.

Ha további információk után szeretnél kutatni a neten, ezekkel a kifejezésekkel érdemes keresni: ectopic pregnancy, extrauterin pregnancy, abdominal pregnancy.

A cikk alapjául szolgáló eredeti közleményt itt olvashatod el.

Forrás: Medipress