Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jó helyen van az embrió?Fehérje segíthet a méhen kívüli terhesség felismerésében

Szerző: Babaszoba.hu

2011. március 4.

Forrás: Medipress

A méhen kívüli terhességet sokszor igen nehéz felismerni, ezért a szakemberek régóta kutatnak olyan jelzőmolekula után, mely szűrővizsgálat alapjául szolgálhatna.

David Speicher és kollégái a méhen kívüli terhesek vérében egy ilyen fehérjét fedeztek fel. Eddig közel 70 olyan fehérjét azonosítottak a méhen kívüli terhesek vérében, mely szokatlan mennyiségben mutathatók ki. Egyik, az Adam12, úgy tűnik, alkalmas lehet a méhen kívüli terhesség korai előrejelzésére, mert szintje 20-szor alacsonyabb, mint normális terhességek esetén. "A jövőben további vizsgálatokat fogunk végezni, a biomarkereket megvizsgáljuk egy nagyobb, független betegcsoporton is, egyenként, illetve több biomarkert egyszerre vizsgálva" - mondták el a kutatók. A közlemény a Journal of Proteome Research folyóiratban jelent meg. Méhen kívüli terhességek esetén az embrió nem a méh üregében ágyazódik be, hanem valahol máshol: a hasüregben, de leggyakrabban a petevezetőkben. A terhesség növekedésével megrepesztheti a petevezetőt, és olyan erős vérzést is okozhat, mely akár halálos is lehet. Ez számít a második leggyakoribb anyai haláloknak a terhesség első harmadában.
A méhen kívüli terhességről bővebben itt olvashatsz.

Szakértőnk, dr. Boros Judit válaszából megtudhatod, hogyan állapítják meg és hogyan kezelik a méhen kívüli terhességet. Itt pedig animációt nézhetsz arról arról, mi is történik méhen kívüli terhesség esetén.

Ha további információk után szeretnél kutatni a neten, ezekkel a kifejezésekkel érdemes keresni: ectopic pregnancy, extrauterin pregnancy, abdominal pregnancy.

A cikk alapjául szolgáló eredeti közleményt itt olvashatod el.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések