Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jó apa leszek? - Hét tipikus félelem

Szerző: Babaszoba.hu

2019. december 16. | Frissítve: 2021. január 18.

Forrás: babaszoba.hu

Sok férfi amikor megtudja, hogy gyermeke lesz, furcsa, új világban érzi magát. Késztetést érez arra, hogy részt vegyen a várandósságban és a szülésben, ugyanakkor tele van félelmekkel, amelyeket kínosnak érez megosztani partnerével.

Jó apa leszek? - Hét tipikus félelem (fotó: iStock)
Jerrold Lee Shapiro, pszichológus, a Santa Clara University professzora összegyűjtötte azt a hét félelmet, amelyekkel a kispapák általában szembesülnek.

Biztonság

A legtöbb félelem, amellyel a férfiak szembesülnek, az, amely a kultúránkban a legmélyebben beágyazott félelem: képes leszek-e megvédeni a családomat? Képes leszek-e gondoskodni a családomról?
A legtöbb családban az első gyermek megérkezésekor hirtelen (ha átmenetileg is) megváltoznak a jövedelmi viszonyok. Ez nehéz helyzet a mai világban.
Az apának pénzügyi és érzelmi támogatást is kell nyújtania: párjának szüksége lesz a segítségére, mert drámai fizikai és érzelmi változásokon megy keresztül, és készen kell állnia arra, hogy a nő támaszkodhasson rá.

Függetlenséggel kapcsolatos félelmek

Sok várandós szülő, férfiak és nők egyaránt aggódnak a függetlenségük elvesztése miatt. A baba megérkezése után az újdonsült szülők inkább a családjukra koncentrálnak, mint a személyes szabadságukra. A legtöbb férfi arról számol be, hogy barátságok mennek tönkre, mert nincs idejük együtt lenni a barátaikkal.

A jó hír az, hogy ahogy a gyermek nő, egyre több idő lesz a szülőnek is arra, hogy újra függetlenedni tudjon.

Szüléssel és gondozással kapcsolatos félelmek

Az apák több mint 80 százaléka, akikkel Jerrold Lee Shapiro találkozott, attól tartott, hogy nem tud majd megbirkózni a szüléssel, nem lesz képes nyugodt maradni, támogató lenni.

A kultúránkban sokszor megjelenik (filmekben például), hogy a férfiak nem bírják a szülés látványát, elájulnak, gyakorlatilag rosszabbul viselik, mint a szülő nő. Ugyanakkor Jerrold Lee Shapiro szerint ez szinte soha nem így történik: 600 férfi nyomon követéses vizsgálata során csupán egy ájult el a szülés során (ekkor sem a szülés látványa miatt, hanem egy meleg augusztusi napon a szülészet légkondicionáló berendezése hibásodott meg, a kispapa mellett, két kórházi dolgozó is rosszul lett).

A pszichológus azt tanácsolja, hogy azok a férfiak, akik nem bírják a vér látványát, gondolják át, hogy részt vesznek-e a szülésben, és azt javasolja, hogy a félelmeinket soha nem hagyjuk figyelmen kívül.

A legtöbb apa attól is fél, hogy nem lesz képes gondozni a babát. Ritka, hogy egy kispapa a babaápoláson gondolkodjon előre vagy bármilyen gyakorlati képzésben vegyen, részt mielőtt megszületik a gyermeke. Fontos, hogy a férfiak tudják: senki nem úgy születik, hogy ez a tudás a birtokában van. Minden a babával kapcsolatos dolog - fürdetés, kézbentartás, vigasztalás - gyakorlás kérdése. Mindezt elleshetik, megtanulhatják az anyától vagy más apáktól is.

Apasági félelmek

A pszichológus többször is találkozott azzal, hogy a férfiak megkérdőjelezik, valóban az ő gyereküket várja-e a partnerük. Ez kevésbé a hűtlenség kérdéskörébe tartozó probléma a pszichológus szerint, sokkal inkább az apák saját hiányosságaiktól tartanak és túl tökéletesnek látják a gyereküket, magukhoz viszonyítva. Egyszerűen arról van szó, hogy nem hiszik el, hogy nekik ennyire tökéletes, csodálatos gyerekük lehet.

Az egyik apa, akivel találkoztam, élénkvörös hajú, szeplős és görbe mosolyú volt. A gyermek fényes vörös hajjal, szeplőkkel és görbe mosollyal született. És az apa teljesen komolyan ezt mondta: kíváncsi vagyok, hogy a feleségem hűtlen volt-e hozzám. Túlságos varázslatos, ami most velem történik. Túl tökéletes ahhoz, hogy ez velem történjen meg - írja a pszichológus.

Halállal kapcsolatos félelmek

Amikor egy új élettel találkozunk, akkor szinte elkerülhetetlen, hogy a másik véglet is eszünkbe jusson. A saját halandóságunkról való gondolkodás felerősödhet ebben az időszakban. Már nem mi vagyunk a legfiatalabbak, hiszen itt van a következő generáció a gyerekünk személyében.

Sok fiatal szülő számára -  aki eddig sérthetetlennek, legyőzhetetlennek, halhatatlannak tartották magukat - ez nagy változás.

"Az egyik ügyfelem híres versenyautó pilóta volt, aki abbahagyta a sportot, miután apa lett. Azt mondta, többé nincs joga meghalni."

Az anya vagy a baba egészsége miatti félelem

A szülés egy idegölő tapasztalat. Ijesztő dolgok történhetnek azzal a személlyel, akit a legjobban szeretsz. Elveszítheted a babát, vagy elveszítheted a partnered.

Valójában nem is volt az olyan régen, hogy a szülés veszélyes üzem volt: a 20-as évek elején még vezető halálok volt a szülés közbeni halálozás. Manapság, még akkor is, ha a szülés komplikációmentes volt és a baba is rendben van, a legtöbb szülő visszatartott lélegzettel várja, hogy meghallja ahogy a baba felsír, és titokban megszámolja, hogy minden ujja megvan-e a kisbabának.

Párkapcsolati félelmek

A férfiak gyakran attól tartanak, hogy partnerük jobban fogja szeretni a babát, mint bárki a földön - és ezzel kizárják őket az intim kapcsolatból.

Sok párkapcsolatban valóban nehézséget okoz, hogy sok apa úgy érzi, az anya és a baba erős kötelékéből ők valahogyan kimaradnak. Különösen igaz ez az első hetekben. De másfajta kötődés alakul ki a gyerekben az anya és az apa iránt. A biztonságérzet, a melegség általában az anyától származik, míg a szabadság az apától, bár ez lenne a legáhítottabb, ha ezek a szempontok kéz a kézben működnének, és mindkét szülőtől származnának. Sok családban így is van.

Az apáknak azt javasolja a pszichológus, hogy tegyenek meg mindent, hogy ők is bevonódjanak a baba körüli teendőkbe, majd a gyereknevelésbe. Tegyék világossá a partnerük számára, hogy a gyermek közös és ő is részt akar venni a folyamatokban.
Ehhez szorosan kapcsolódik az a párkapcsolati félelem, hogy vajon a párnak lesz-e ideje egymásra, intimitásra, magánéletre, és ehhez energiára. A férfiak többsége aggódik amiatt, hogy hogyan változik meg a szexuális életük. Sok férfi úgy érzik, nem beszélhet ezekről a félelmekről az anyával, de más apákkal történő beszélgetések hasznosak lehetnek. Átlagosan 3-6 hónap amíg a párok nemi élete visszatér a régi kerékvágásba.

A terhesgondozással kapcsolatos félelmek is megjelenhetnek a párkapcsolati problémák részeként. A legtöbben nem szoktak hozzá a szülészet-nőgyógyászat intézményéhez: hidegnek és idegennek tűnhet. Még megfigyelőként is sokan zavarban vannak és gátoltnak érzik magukat a nőgyógyászati vizsgálatok közben.

Az felkészülés azonban - azaz a döntések együttes meghozatala arról, hogy milyen gondoskodást szeretne partnerének és gyermekének - óriási segítség az anyának és a leendő apának is. A szülési terv ismerete fontos abban is, hogy az apa tisztában legyen azzal, miben tudja segíteni majd az anyát a vajúdás során.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések