Terhesség

Jelek, hogy közel a szülés

Ez az az esemény, amit már hónapok óta boldogan (és kicsit idegesen) vársz: a babád születése! Íme 10 jel, hogy közel már a szülés, és a baba születésnapja már majdnem itt van.
2020. Január 12.
Jelek, hogy közel a szülés (Fotó: iStock)

Mi is pontosan a szülés?

A szülés a baba világrahozatalának a folyamata, amely a méh összehúzódásaival kezdődik, a vége pedig a baba érkezése.Ha te is olyan vagy, mint sok más terhes anyuka, valószínűleg elgondolkodtál már azon, honnan fogod tudni, hogy elindult a folyamat.

Szülés előtti időszak: egy óra, egy egész hónap vagy még több idő a vajúdás előtt

A pocak leszállHa most először fogsz szülni, nagy valószínűséggel a szülés megindulása előtt pár héttel kezdődik meg a pocak leszállása. Sokadik szülés esetén ez gyakran csak közvetlenül a szülés előtt történik meg. A baba ekkor kerül olyan helyzetbe, amely könnyebb kiutat biztosít neki, ideális esetben fejjel lefele és előre. Sokan ekkor még többet járnak pisilni, mert a baba feje ekkor nagyobb nyomást gyakorol a húgyhólyagra. A jó hír viszont az, hogy könnyebben tudsz lélegezni, mert a kicsi távolabb kerül a tüdőtől.A méhszáj kitágulA méhszáj is felkészül a szülésre: elkezd kinyílni, és összeszűkülni a szülés előtti napokban és hetekben. Tartsd szem előtt, hogy minden terhesség más, így nem kell megijedni, ha nálad esetleg lassabban zajlik a dolog, vagy még nem is kezdődött el.Többet görcsölsz és gyakrabban fáj a hátadElőfordulhat, hogy a szülés közeledtével gyakrabban érzel görcsöt vagy fájdalmat a hátad alsó részén, főleg ha már nem az első szülésedre készülsz. Az izmok és az ízületek megnyúlnak, hogy felkészüljenek a vajúdásra.Az ízületeid lazábbaknak érződnekA terhesség alatt termelődő relaxin hormon miatt a szalagok egy kicsit meglazulnak (ez felelős az esetleges ügyetlenkedésekért is a legutóbbi trimeszterben). A vajúdás előtti időkben talán te is észre vetted, hogy a tested minden részén az ízületeid egy kicsit lazábbnak és nyugodtabbnak tűnnek. Ez a természetes módja a medence megnyitásának, hogy a kis jövevény baj nélkül kijuthasson majd.HasmenésCsak úgy, mint ahogy az izmok a méhben is felkészülnek a szülésre, úgy minden más izom a testedben így viselkedik. Ettől kialakulhat hasmenés is, amelyet talán már tapasztaltál korábban is a terhesség alatt. És bár elég bosszantó, teljesen normális, igyál sok folyadékot és emlékezz rá, hogy ez egy jó jel!Abbahagyod a hízást (akár még fogysz is)A súlygyarapodás gyakran a terhesség legvégén áll csak le. Néhány leendő anyuka még veszít is a súlyából! Ez teljesen normális, és nem befolyásolja a baba születési súlyát. Ő még mindig növekszik, te az amniotikus folyadék csökkenő szintje, a sok pisilés és a megnövekedett aktivitás miatt fogyhatsz.Extra fáradt vagyÁlljunk csak meg egy percre, ez most az első vagy a harmadik trimeszter? Az aktív időszak és a teljes kimerülés között úgy érezheted, hogy visszautaztál az időben. A hatalmas méretű pocakod, a folytonos pisilési inger hozzájárulhat ahhoz, hogy ne tudj eleget aludni az utolsó napokban és hetekben. Hajtsd le a fejed egy párnára és szundíts egyet napközben, ha megteheted. Már ha nem érzed pont az ellenkezőjét: néhány anyuka ilyenkor majd kicsattan az energiától, és nem tudnak ellenállni a kísértésnek, hogy még egyszer kitakarítsanak és rendbe rakjanak mindent. Ez is rendben van, de azért ne vigyél túlzásba semmit!

Korai vajúdás: napokkal és órákkal a vajúdás előtt

Eltűnik a nyákdugó és a hüvelyi folyásod színe és állaga megváltozikFeltűnhetett, hogy elveszítetted a nyákdugót – ez a kis dugó zárta el a méhet a külvilágtól. Ez kijöhet egy nagyobb darabban, vagy apránként, úgy, hogy észre sem veszed, de vannak nők, akiknél ez egészen a szülésig meg sem történik. A vajúdás előtti utolsó napokban megnövekedett és/vagy sűrűbb állagú hüvelyi folyás jelentkezhet. Ez a sűrű, rózsaszínes folyás jó jele annak, hogy a szülés már a küszöbön áll, de összehúzódások vagy 3-4 centiméteres tágulás híján a vajúdás még néhány nappal odébb van.Erősebb, gyakoribb összehúzódásokat érzelAz összehúzódások a vajúdás korai jelei – kivéve amikor nem. Előfordulhatnak az úgynevezett Braxton Hicks féle összehúzódások (vagy “gyakorló összehúzódások”) is, hetekkel vagy hónapokkal a szülés előtt. Úgy fogod érezni, az izmok a méhedben megfeszülnek és felkészülnek arra, hogy kinyomják a babát. De hogyan is lehet megállapítani a különbséget a valódi és a hamis szülési összehúzódások között? Ezek a vajúdás jelei:

  • ha aktív vagy, az összehúzódások erősödnek, nem pedig enyhülnek
  • ha megváltoztatod a testhelyzeted, az összehúzódások nem szűnnek meg
  • összehúzódások folyamata: egyre gyakoribbá és erősebbé válnak, és gyakran van kiszámítható menetrendjük. Nem lesz mindegyik feltétlenül fájdalmasabb vagy hosszabb, mint az előző, de az erősségük határozottan nő a vajúdás előrehaladtával. A gyakoriság nem mindig nő kiszámíthatóan, de határozottan nő.
  • a korai szülési összehúzódások olyanok lehetnek, mint az erősebb menstruációs görcsök, gyomorpanaszok vagy alhasi nyomás. A fájdalom megjelenhet az alhasi tájékon vagy a hát alsó részén, de kisugározhat a lábakba is. A hely meghatározása azonban nem adhat biztos támpontot a kétféle összehúzódás megkülönböztetésére, mert a Brexton Hicks féle összehúzódás is okozhat fájdalmakat a fenti helyeken.

Elfolyik a magzatvízTalán a filmek alapján úgy tűnhet, hogy a vajúdás akkor kezdődik, amikor elfolyik a magzatvíz (esetleg egy romantikus vacsora kellős közepén egy nyüzsgő étteremben, természetesen), ez azonban elég valószínűtlen. Ez már a legutolsó jel, ami a vajúdásra utal – és csak a szülések 15%-ánál történik meg, vagy még kevesebbnél. Szóval ne ezt vedd csak figyelembe, mint a szülés egyetlen jele!Még mindig nem tudod eldönteni, mikor jött el az ideje az kiáltani: “Itt az idő!” és felkészülni a baba érkezésére? Ne idegeskedj ezen. Már elég gyakran fogsz menni a szülészedhez, és ő segíteni fog abban, hogy minden fontos jelet észrevegyél.

Megkezdődött a vajúdás? Hívjam az orvost?

Ha úgy gondolod, megkezdődött a vajúdás, az orvosod talán elmondta, mit kell tenni, ha az összehúzódások rendszeressé váltak: “Hívjon, ha a fájások öt percenként jelentkeznek egy órán át” például. Az összehúzódások talán nem különülnek el így, de az biztos, hogy ha már igen gyakoriak, fájdalmasak és hosszúak (általában 30-70 másodperc közöttiek), itt az idő hívni az orvost.Ha úgy gondolod, elkezdődött a vajúdás, de nem vagy teljesen biztos, akkor is telefonálj. Az orvos elmondhatja, mi történik pontosan.Mindig telefonálj, ha:

  • bármilyen vérzést vagy élénk piros folyást tapasztalsz (nem barnát vagy rózsaszínest)
  • elfolyik a magzatvíz – különösképpen, ha a folyadék zöldnek vagy barnának tűnik. Ez azt jelentheti, hogy mekónium (magzatszurok) van jelen (ez a baba első széklete, amely veszélyes is lehet, ha a baba lenyeli a születéskor)
  • homályos vagy kettős látást tapasztalsz, fejfájást, vagy hirtelen duzzanatot. Ezek mind a preeklampszia tünetei, amely terhesség okozta magas vérnyomás, és azonnali orvosi kezelésre szorul.

Természetes módszerek, hogy meginduljon a szülés

Még nem kezdődött el, de majdnem… de már ideje lenne és sürgető, hogy haladjanak a dolgok? Vannak olyan természetes trükkök, amelyek megindíthatják a szülést: ilyenek a séta, a szex, a fűszeres ételek. Ezekkel a módszerekkel kapcsolatban azonban nincsen elég kutatás és alkalmazásuk előtt jobb konzultálni először a kezelő orvosunkkal, mielőtt megsürgetnénk a baba érkezését.(A cikk forrása: whattoexpect.com)Kapcsolódó írásaink: