Terhesség

Jelek, amelyek vitamin- vagy ásványianyag-hiányra utalnak

Biztosan megkapja a szervezeted mindazt az ásványi anyagot és vitamint, amire mindkettőtöknek szüksége van? Hiányt jelző tünetek, amelyekre érdemes odafigyelni.
2019. Január 30.
A fejfájás vashiányra is utalhat

Egészséges táplálkozásunk alapja a megfelelő mennyiségű vitamin- és ásványianyag-bevitel. Ez a terhesség alatt sincs másként, sőt, ez az időszak még nagyobb figyelmet igényel a kismama részéről.

A terhesség során ugyanis még a mindennapi mennyiséghez képest is növelni kell a bevitelt, amit egy kiegyensúlyozott táplálkozás sem mindig tud megfelelően biztosítani. Hihetetlen, de a terhesség alatt a vitamin- és ásványianyag-szükséglet akár 30-50%-kal is növekedhet. Ha ezzel nem tudsz lépést tartani, akkor bizony egyes tápanyagokból, vitaminokból és ásványi anyagokból hiányt szenvedhet a szervezet, ami a magzat fejlődését is negatívan befolyásolhatja. Nézzük meg, milyen jelek utalhatnak arra, hogy pótlásra van szükség.

A B-vitaminok hiánya

E vitaminok hiánya elsősorban idegrendszeri, bőrgyógyászati, emésztőrendszeri és pszichiátriai tünetek képében jelentkezik. A B1-vitamin hiányára a gyakori hangulatingadozás, a bélmozgás és a felszívódás zavarai, vizenyő és szívelégtelenség utalhat.

A B2-vitamin hiánya esetén szintén ingerlékenyebb és fáradékonyabb lehetsz, míg ha B12-vitaminból jut kevés a szervezetbe, akkor vérszegénység alakul ki. A B12-vitamin hiánya idegi károsodásokat is okozhat, ilyenkor végtagi bizsergés, zsibbadás jelentkezhet, illetve viselkedésbeli változások is kialakulhatnak (pl. zavartság, ingerlékenység). Vegetáriánus étkezés mellett különösen oda kell figyelni a B12 pótlására, hisz ez a vitamin kizárólag állati eredetű ételekben található meg.

Az első trimesztert megkeserítő émelygés és hányás ellen segíthet a B6-vitamin pótlása, de ingerlékenység, izomgörcsök és az immunrendszer gyengesége esetén is jól jöhet a megemelt B6-vitamin bevitel.

+ 1 tipp: Jó tudni, hogy a B-vitamin család tagjainak szerepe szorosan összefügg egymással. Ezért ritkán fordul elő, hogy csak egy-egy B-vitamintípus hiánya alakul ki.

Keress olyan terhesvitamint, amely a B-vitamincsalád minden tagját tartalmazza!

A C-vitamin hiányzik?

Az egyik legsokoldalúbb vitamin, ami a sejtek épségéért, a vas felszívódásáért felel, támogatja az immunrendszer működését, és antioxidáns hatású. Hiánya esetén a várandós kismama étvágytalanságot, fogínyvérzést, orrvérzést tapasztalhat, nyűgösebb lehet a szokottnál, és fogékonyabbá válhat bizonyos fertőzésekre. Mivel a C-vitamin felel többek között a bőr alatti kötőszövet rugalmasságáért is, így – ha hajlamosak vagyunk a terhességi csíkokra – figyeljünk az elegendő C-vitamin bevitelre is.

+ 1 tipp: A C-vitamin legjobb forrásai a citrusfélék, zöldség- és főzelékfélék és a csipkebogyó.

Ha D-vitaminból van kevés

Érdemes lenne minden kismamánál D-vitamin-szűrést végezni a terhesség korai szakaszában – derült ki a Medical Journal of Australia című folyóiratban megjelent egyik tanulmányból. A vizsgálatot végző kutatók szerint a várandós nők esetében nagyobb a valószínűsége annak, hogy D-vitaminhiány illetve ezzel összefüggő szövődmények (pl. terhességi cukorbetegség) alakuljon ki a várandósság idején.

A D-vitaminszint befolyásolhatja a terhes nő vérnyomását, hangulatát, agyműködését és immunitását is. Amerikai tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a D-vitamin fontos szerepet kap a szervezetben zajló gyulladások kivédésében is.

+1 tipp: Mielőtt D-vitamin-pótlásba kezdenél – a túladagolás elkerülése érdekében – ellenőrizd, hogy terhesvitaminod tartalmaz-e D-vitamint!

Vashiány lehet?

Statisztikák szerint minden harmadik kismamát érinti a vashiány okozta kockázat. A terhesség alatti vashiányos vérszegénység az anyánál energiahiányt, levertséget, szédülést, izompanaszokat, fejfájást, valamint rossz alvásminőséget és romló koncentrációs készséget okozhat. E tünetek mellett a légszomj, sápadtság, hajhullás, haj és körmök töredezése, szájzug-berepedés figyelmeztethet arra, hogy nem megfelelő a vasbevitel.

+ 1 tipp: a marhahús, az amarant, a quinoa, a chia mag, a hajdina és a mák kiváló vasforrások.

Magnéziumból szorulsz pótlásra?

Milyen tünetek utalnak arra, hogy szervezetednek sürgősen magnéziumpótlásra van szüksége a terhesség alatt? A hangulatingadozás, a váratlanul felbukkanó ingerlékenység és fáradékonyság, a gyengeségérzet jelezheti a szervezet magnéziumhiányát.

A babavárás során jelentkező különféle izomgörcsök, a has keményedése és alhasi fájdalmak is arra figyelmeztetnek, hogy fokozottan figyeljünk a magnéziumpótlásra. Kifejezetten kellemetlen, de gyakran jelentkező tünet még a főként éjszaka jelentkező láb- és vádligörcs, továbbá a zsibbadás, amit szintén jelentősen tud csökkenteni a magnézium.

+1 tipp: Nagy mennyiségben tartalmaz magnéziumot a búzakorpa és a búzacsíra, illetve a különféle olajos magvak (mandula, dió, mogyoró).

Jódhiányról lehet szó?

A terhesség alatti jódpótlás szükségessége merülhet fel, ha nyelési nehézséget, nyakfeszülést tapasztalsz – ezek hátterében a pajzsmirigy jódhiány miatti megnagyobbodása állhat, Jódhiányra utalhat, ha fáradékonyabbá válsz, hajhullást és -ritkulást veszel észre, vagy a bőröd száraz, repedezett, kéz- és lábfejed hideg.

+1 tipp: Terhesség alatt is érdemes ellenőrizni a TSH-hormon szintjét, ami egyértelműen jelzi, hogy elegendő jódhoz jut-e a szervezet.

Rézhiány áll a háttérben?

Kevéssé ismert tény, hogy a réz legfontosabb feladata, hogy segítse a vas beépülését a hemoglobinba. Hiánya esetén az oxigénellátás zavart szenvedhet, ez pedig többletmunkára kényszeríti a szívet. Ilyenkor a kismama fáradékonnyá, dekoncentrálttá válhat.

Cinkhiány okozza a tüneteidet?

A cinkhiányt jelezheti a kismamánál az elhúzódó sebgyógyulás, a hajhullás és az immunrendszeri gyengeség.

+1 tipp: A várandósoknál jelentkező súlyos aknés bőrproblémák esetén a cinkpótlás segítség lehet.

Ha azt szeretnéd, hogy mind te, mind pedig magzatod elegendő mennyiségű mikrotápanyaghoz jusson, akkor érdemes már a fogantatás előtt beszerezned terhesvitamint. A terhesvitamin a vitaminkészítmények olyan speciális összetételű fajtája, melyet kifejezetten gyermeket váró, gyermeket tervező nők, illetve szoptatós kismamák számára fejlesztettek ki.

További cikkek, amik érdekelhetnek: