Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jávorszky Ödön Kórház, Vác

Szerző: Rózsa Ibolya

2010. november 28.

Forrás: Kismama magazin

A Dunakanyar szívében szépülő szülészet várja a családokat. Az átalakítások során nemcsak a külcsínre összpontosítottak, a berendezés is az édesanyák és a kisbabák kényelmét szolgálja.(Írásunk a 2010 júniusi állapotot tükrözi.)

Dr. Fekete Zoltán
Fotó: Fábián Olga

A szülészeti osztályra érkezve rögtön feltűnik, hogy az épületet részben már felújították. Dr. Fekete Zoltán osztályvezető főorvos bemutatja a csodaszép szülőszobákat, és arról mesél, hogy még idén sor kerül a kórház másik felének rekonstrukciójára. Így aztán az év végére már rendelkezésre állhat az alternatív szülőszoba, ahol franciaágy és vajúdókád is helyet kap. A légkondicionált szülőszobákban már most is igyekeznek megteremteni a szüléskönnyítés feltételeit, hiszen bordásfal és labda is található a kényelmes szülőágyak mellett.

Minden hónap első szerdáján tartanak szülésre felkészítő foglalkozásokat, amelyen elvárják az apák részvételét is, ha együtt szeretnének szülni párjukkal. Az előadásokon kívül filmvetítés, kerekasztal-beszélgetés, szülőszoba-látogatás és kismamatorna is a program részét képezi.
A szülészet főnővére, Zsírosné Balogh Ilona elmondja, hogy támogatják a vajúdást és szülést könnyítő természetes módszerek alkalmazását: a muskotályzsályás borogatást, az inhalálást, a homeopátiás szereket, a masszázst és a málnalevélteát említi. Már a felkészítő tanfolyamon is szó esik ezekről, s a kismamák a várandósság alatt készülnek rá. Mindez nyugtatólag hat, és önbizalmat ad a szülő nőnek. Természetesen egyéb fájdalomcsillapításra is lehetőség van, bár gerincközeli érzéstelenítést ritkán tudnak alkalmazni, aneszteziológus orvosból ugyanis hiány van.

Beöntésre ritkán, gátmetszésre minden először szülő nőnél sor kerül. Császármetszésnél elvileg az apa is bent lehetne, de helyhiány akadályozza a gyakorlati megvalósítást.

Judit fájásai már gyorsan követik egymást,
hamarosan megszületik a kislánya
Fotó: Fábián Olga

Hüvelyi szülést követően az újszülöttek azonnal édesanyjuk hasára kerülnek néhány percre, majd a pulzálás megszűnése után az apa vághatja el a köldökzsinórt. Ezután kerül sor az újszülött vizsgálatára, mérésére, az újdonsült apuka pedig megírhatja a kicsi karszalagját.

A gátseb ellátása után lehet szoptatni, két órát tölthet így együtt a család. Az első mellretétel császármetszés után is egy órán belül megtörténik, majd 24 órát kell a császáros kórteremben eltölteni, ahol a csecsemősnővérek ugyanúgy segítenek az igény szerinti szoptatásban, mint a gyermekágyas osztály többi részén. A váci kórház húsz éve az elsők között valósította meg a 24 órás együttes elhelyezést. Babavizet nagyon ritkán, csupán orvosi javaslatra adnak az újszülötteknek, akárcsak tápszert, amelyet az osztályon nem tartanak, szükség esetén a gyermekosztályról kérnek.

A főorvos megemlíti, hogy annak ellenére szeretnének a bababarát kórház címre pályázni, hogy ő maga nem a címek gyűjtését tartja fontosnak, hanem az elvek alkalmazását. Úgy véli, minden kórháznak kötelessége bababarát módon működni és az igény szerinti szoptatást támogatni. Náluk a gyermekgyógyász főorvostól kezdve mindenki részt vállal ebből a feladatból.

Tények, adatok
  • A kórházban 1007 gyermek született 2009-ben.
  • A császármetszés aránya 34 százalék.
  • Három egyágyas, légkondicionált szülőszoba van.
  • A császáros műtő közvetlenül a szülőszobák mellett található.
  • Szülésznőválasztás lehetséges.
  • A terhesgondozás a védőnői körzetekben történik.
  • Elvileg van lehetőség hüvelyi szülésre korábbi császármetszés után.
  • A gyermekágyas kórtermekben nem lehet látogatni.
  • Egyágyas, fizetős szoba nincs.
  • Minden kórterem 24 órás rooming-in rendszerben működik.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések