Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Jár tb-re, vagy fizetnem kell érte?

Szerző: Dr. Boros Judit szülész-nőgyógyász

2011. november 7. | Frissítve: 2016. július 7.

Forrás: Kismama magazin

Bizonyos szűrővizsgálatokat csak a megbetegedés konkrét veszélye esetén lehet a társadalombiztosítás terhére elvégeztetni.

Jár tb-re, vagy fizetnem kell érte?

Kérdés: Úgy hallottam, hogy a TORCH-vizsgálattal meg lehet állapítani, van-e védettségem egy sor fertőzés ellen. Mivel van macskám, és babát tervezünk, tudni szeretném, meg kell-e szabadulnom tőle. Félek, hogy toxoplazmózist kaphatok el tőle. De a háziorvosom azt állítja, erre a vizsgálatra csak nőgyógyász adhat beutalót. A nőgyógyász pedig elküldött azzal, hogy az én esetemben nem indokolt a vizsgálat. Akkor most kénytelen leszek fizetni?
Kata, e-mail

Dr. Boros Judit válasza: A vizsgálatra valóban csak szakorvos adhat beutalót abban az esetben, ha éppen zajló fertőzésre gyanakszik a kismamánál, vagy sorozatos vetélések okát igyekszik felderíteni. Ön jelenleg nem vár babát, nincs is betegségre utaló tünete, ezért ezt jelenleg nem indokolt elvégezni. A macskától nem kell megszabadulnia, de nem árt majd, ha a macskavécé takarítását a babavárás idején más családtagra bízza.
A kórokozót egyébként felnőtt, egészséges macska nem szokta üríteni, ez inkább kölyökmacskákra vagy öreg, legyengült állatokra jellemző. Toxoplazma-fertőzést amúgy nemcsak macskától, hanem például nyers hústól is lehet kapni, ezért vigyázzon arra, hogy ne aprítson nyers hússal szennyezett deszkán, piszkos késsel olyan zöldséget, amit nyersen fog megenni. Mediterrán országokban járva külön figyelni kell arra, hogy ott az átfertőzöttség miatt (ezért külön szűrik is) mosatlan saláta fogyasztásával is elkapható a betegség.
A TORCH-vizsgálatra Magyarországon általában az első trimeszterben beutalót ad a fogadott szülész-nőgyógyászunk.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Így tartsd magad formában a várandósság alatt! (X)

Táplálkozási tippek a szakértőtől

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák