Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Izzadás a terhesség alatt

Szerző: Babaszoba.hu

2021. július 4.

Forrás: babaszoba.hu

A várandósság alatt fokozott izzadásra lehet számítani, amit még tetéz, ha nyáron várod a kisbabádat. Miért hajlamosít a fokozott izzadásra a terhesség, és mit lehet tenni ellene?

A fokozott izzadás a várandósság normális tünetet, a tanulmányok szerint pedig a kismamák akár 35%-a tapasztal hőhullámokat a terhesség idején. Ha a babavárás előtt is hajlamos voltál rá, hogy könnyen kimelegedj, illetve a menstruációd előtt tapasztaltál hőhullámokat, éjszakai izzadás, akkor nagy valószínűséggel a várandósság során is lesznek hasonló tüneteid.
Izzadás a terhesség alatt (Fotó: Getty Images)

Mikor jelentkezhet az izzadás?

Valószínűleg az első és a harmadik trimeszterben, illetve a szülés után tapasztalhatsz fokozott izzadást - minden olyan időszakban, amikor a hormonszintek extrémebb ingadozását tapasztalod.
Sokan már a terhesség korai időszakában tapasztalnak izzadást, mert a változó hormonszintek és a növekvő vérmennyiség kissé megemeli a testhőmérsékletet, nem sokkal a teherbeesés után. Már ez is elég ahhoz, hogy meleged legyen, és többet izzadj a szokottnál. Néha a fokozott izzadás az egyik első jele a terhességnek, amit egy nő tapasztal.
Vannak, akiknél a második trimeszterben enyhül ez a panasz, azonban a harmadik trimeszterben ismét visszatér. Továbbá ismert panasz a szülés utáni izzadás is, amely az egyik módja annak, hogy a szervezeted megszabaduljon a terhesség alatti extra folyadéktól. Így az izzadás a baba születés ezután néhány hétig tarthat, miközben a hormonszintjeid ismét helyreállnak, a tested pedig fokozatosan visszaáll a terhesség előtti állapotba.

Mi okozz az izzadást a terhesség alatt?

A baba fogantatása utáni hormonális ingadozások megzavarják a hipotalamuszt, az agyterületet, amely többek között a testhőmérséklet szabályozását is segíti. Így még akkor is úgy érzed, hogy meleged van, ha éppen 20-21 °C fok van.
Ez kiváltja a szervezet izzadási reflexét, hiszen ennek kell lehűtenie a szervezetet, amikor a hőmérséklet valóban magasabb. A további okok között lehet a magasabb testtömegindex, és a születendő baba is. A harmadik trimeszterben a baba növekedési folyamatának részeként is úgy érezheted, hogy meleged van.

Mit lehet tenni a fokozott izzadás ellen?

  • Maradj hidratált - ha sokat izzadsz, azzal vizet veszítesz, ami szédüléshez, de akár ájuláshoz is vezethet. A hidegebb folyadékok segíthetnek a tested hőmérsékletének szabályozásában is.
  • Kerüld az edzést a nagy melegben - válassz helyette inkább reggeli vagy esti sétákat, úszást vagy kismama tornát, egy hűvösebb teremben.
  • Laza, könnyű ruházat - a vastag ruhák helyett válassz laza, könnyű darabokat, amiket rétegezhetsz is, ha hűvösebbre fordulna az időjárás.
  • Rétegezhető takaró - takaróból is érdemes vékonyat választani, és ezt is inkább rétegezni, ha szükséges.
  • Aludj törölközőn - ha nagyon izzadsz éjszaka, tehetsz magad alá egy törölközőt is, ami segít felszívni a felesleges izzadtságot.
  • Kerüld a forró italokat és a nagyon fűszeres ételeket - ezek is kiválthatják az izzadást.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések