Terhesség

Itt az influenzaszezon, ezekre figyelj, ha szeretnéd elkerülni

Közeledik az influenzajárvány, az elmúlt időszakban a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint egyre többen fordultak orvoshoz, egyes kórházakban pedig látogatási tilalom lépett életbe.
2020. Január 29.
Itt az influenzaszezon, ezekre figyelj, ha szeretnéd elkerülni (fotó: iStock)

Ez a betegség korosztálytól függetlenül bárkit érinthet, ezért adunk néhány tippet, hogy milyen innovatív eszközök segíthetnek abban, hogy elkerüljük a megbetegedést és a komolyabb szövődményeket.

Rövid időn belül megérkezhet az influenzajárvány, ugyanis az elmúlt időszakban a Nemzeti Népegészségügyi Központ adatai szerint egyre többen fordultak orvoshoz: az utóbbi hetekben több mint 12 000 ember kereste fel háziorvosát influenzaszerű tünetekkel.

Influenza-megelőzés innovatívan

A levegő tisztítása

Télen nem szívesen nyitunk ablakot, ezért a szobalevegő több házi port és számos kórokozót, allergéneket tartalmazhat, ráadásul az influenza vírus is a levegőben lebegő cseppeken keresztül terjed. Az időszakos szmog miatt akár a szellőztetés sem jelent hatékony megoldást, ezért tanácsos lehet a levegő tisztítására alkalmas eszközöket használni. Erre a célra alkalmas lehet olyan légtisztító berendezést választani, amely kiszűri a szobalevegőből az apró részecskéket, a baktériumokat, vírusokat, gátat szabva ezzel a cseppfertőzések terjedésének és a szintén a légutakat terhelő allergiás tüneteknek

Szabad légutak

Ha a megfázás kezdeti tüneteit tapasztaljuk magunkon, fokozottan figyeljünk a légutak tisztítására. A felső légúti megbetegedések kivédésének egyik legjobb eszköze az inhalátor, amelyet nem csak betegség esetén érdemes használni, hanem ebben az időszakban akár rendszeres, megelőző jelleggel is. A beltéri párásító gépek alkalmazása segíti a megfelelő páratartalom elérését, ami szintén jótékony hatással van légzőszerveink egészségére, enyhítik a megfázásos tüneteket, orrdugulást, száraz köhögést.

Fertőtlenítsük digitális eszközeinket

A digitalizáció előretörésének köszönhetően az okostelefon, laptop, tablet a mindennapjaink szerves részévé váltak, az University of Arizona kutatói által végzett vizsgálat alapján azonban tízszer annyi baktérium található a mobiltelefonunkon, mint az illemhelyeken. Érdemes ezért a téli szezonban akár naponta fertőtleníteni ezeket az eszközöket, megelőzve a családon vagy munkahelyen belüli fertőzést.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: K&H gyógyvarázs program