Terhesség

Itt a kánikula – nagyobb a koraszülés veszélye

A koraszülés kockázata 27 százalékkal nő, ha a hőmérséklet 4-7 napon át 32 Celsius fok fölött marad - derül ki egy friss kutatásból.
2014. Július 11.

A szakértők több mint 300 ezer olyan szülést vettek górcső alá, mely 1981 és 2010 között zajlott a kanadai Montrealban, s összehasonlították őket a nyári hőmérséklettel. Kiderült, hogy a hosszabb ideig fennálló kánikula nem növeli a 37. hét előtti koraszülések kockázatát. A 37-38 hetes terheseknél azonban, akiknek 1-2 hét volt hátra a kiírt időpontig, 17 százalékkal növekedett a szülés megindulásának esélye, ha legalább három napig 32 fokot vagy annál többet mértek. Amennyiben a hőség 4-7 napig tartott, már 27 százalékkal emelkedett a kockázat.

Vizsgálatok bizonyítják, hogy a 37-38 hétre született csecsemőknél gyakoribb a légzőszervi problémák és a halálozás kockázata.

A mostani kutatást vezető dr. Nathalie Auger, a Montreáli Egyetem szakértője így fogalmazott: “Ismert tény, hogy a hőség okozta stressz méhösszehúzódásokhoz vezet a várandósság olyan időszakában, amikor a belső hőszabályozás kevésbé hatékony. Gyanítjuk, hogy emellett a folyadékhiány is csökkenti a méh vérellátottságát, serkentve a szülést megindító hormonok kiválasztását.”

Dr. Auger úgy véli, hogy a hőség okozta koraszülés növelheti az újszülöttek halandóságát. A tanulmány az Epidemiology című szakfolyóiratban jelent meg.

Forrás: Medipress