Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ismét séta a szülés - születés minőségéért

Szerző: Babaszoba.hu

2016. június 24.

Forrás: Affektiv.hu

Idén harmadik alkalommal, június 27-én indul a nyolc napig tartó "Úton...Séta a szülés - születés minőségéért" figyelemfelhívó séta.

Ismét séta a szülés - születés minőségéért

Az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar Perinatális Szaktanácsadói Képzése oktatóinak és hallgatóinak kezdeményezésére harmadik alkalommal kerül megrendezésre a Budapestről Miskolcig tervezett, nyolc napig tartó "Úton...Séta a szülés - születés minőségéért" figyelemfelhívó esemény.
A program célja, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy milyen nagy jelentőségű a szülés és a születés minősége mind a babák, mind és családok életében. A szervezők a születés körüli időszakkal foglalkozó szakemberek: Varga Katalin és Andrek Andrea, az ELTE pszichológusai; Gitidisz Krisztina védőnő, szoptatási és perinatális szaktanácsadó; Novák Julianna, Feithné Krajcsik Ilona, Vincze Szabina és Horváth Éva perinatális szaktanácsadók.
Az idei rendezvény központi gondolata a szülés utáni együttlét, az úgynevezett "aranyóra" biztosítása az édesanya és a baba számára. A szülés utáni anya-gyermek elválasztás rutinszerű alkalmazása a huszadik század fejleménye. Korábban, évmilliókon át az anyához való folyamatos kapcsolódás volt a túlélés alapja. Az újszülöttek nagy része nagyon éber állapotban van a megszületést követő első egy-két órában, ha ilyenkor az anyával bőr-bőr kontaktusba tud kerülni, az első szoptatás meg tud történni az számos előnnyel járhat mindkettőjük számára.
Az aranyóra jótékony hatással van az újszülöttre, mind fizikai, mind érzelmi tekintetben: vércukorszint ingadozására, kevesebbet sír, pozitívan hat a későbbi szoptatásra is, egyes kutatások szerint csökkentik az anyai poszttraumás stressz-szindróma, a szülés utáni hangulatzavarok megjelenését, könnyebben megtalálja a szinkront a babájával.
A sétán ki-ki a maga tempójában járhatja végig az utat, hol csendesen, hol hangot adva élményeinek. Mindez mutatja, mennyire fontos a saját ritmus (amit nem érdemes se gyorsítani, se lassítani), a folyamat (ami legalább olyan lényeges, mint a célba érkezés), az együttlét vagy éppen a magány - mondják a szervezők. Az idei séta a SzüléSzületéS fájától Eger - Ózd - Kazincbarcika állomásain át Miskolcig tart, ahol ellátogatnak két bababarát szülészetre. Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyedülálló az országban, a megyében négy bababarát szülészet is található. Ezeken a szülészeteken a császármetszési arány jóval az országos átlag alatt van, és megvalósulnak a bababarát alapelvek.
A magyar szülészeti mutatók elkeserítőek: a WHO 1999-ben gyakorlati kézikönyvet adott ki a normál lefolyású szülés ellátásáról, a gátmetszés elfogadható arányát 10% alatt határozták meg. Az OEP adatszolgáltatása alapján 2012-ben Magyarországon ez 62% volt. A WHO ajánlásai szerint 10-15%-nál magasabb császármetszési arány sehol a világon nem indokolt. Magyarországon ez az arány az OEP adatszolgáltatása alapján 2015-ben közel 40%.
A séta időpontja: 2016. június 27. 12:00
Helyszíne: ELTE PPK, udvar (1064 Budapest, Izabella u. 46.)
A programokról bővebben itt lehet olvasni.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések