Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Inzulinrezisztencia: ha ezért nem jön a baba

Szerző: Babaszoba.hu

2013. szeptember 18. | Frissítve: 2017. augusztus 18.

Forrás: babaszoba.hu

Az inzulinrezisztencia komolyan befolyásolhatja a teherbeesést. Mindenki hallott már az inzulinról, de nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy pontosan miről is van szó.

Inzulinrezisztencia: ha ezért nem jön a baba


A teherbeesést sok dolog befolyásolhatja: nem megfelelő táplálkozás, stressz, vagy csak nagyon rágörcsöl a pár a babavárásra. Egyes esetekben azonban ennél jóval komolyabb akadály áll a háttérben. Ilyen lehet az úgynevezett inzulinrezisztencia is.
"Az inzulin egy hormon, amely a szervezetben, a hasnyálmirigyben termelődik. Fő hatása a vércukorszint csökkentése, pontosabban, ha megemelkedik a vércukorszint, akkor visszaállítja a normális tartományba, ami a 3.3-6.1 mmol/l között található" - mondja dr. Koppány Viktória, a Budai Endokrinközpont PCOS és inzulinrezisztencia specialistája.

Az inzulinrezisztencia

Ha már azzal tisztában vagyunk, hogy mi is az az inzulin, akkor megérthetjük, hogy miért káros, ha a szintje folyamatosan magasan van.
"Egyes esetekben, mint az elhízás, vagy az olyan betegségek, mint a PCOS magas inzulinszintet eredményeznek. Ez az anyag a sejteket is befolyásolja méghozzá a következőképpen: ha sok az inzulin, vagyis a hatása folyamatosan magasan jelen van a vérben, akkor a sejtek úgy viselkednek, mint az emberek, akiknek folyton farkast kiáltanak: egy idő után a magas inzulinszint sem vált ki reakciót" - hangsúlyozza a szakértő.
Ez többek között azért jelent problémát, mert a teherbeesés esélyét rontja. "A magas inzulinszint fokozza a petefészkek és a mellékvese androgén termelését, és csökkenti a máj szexuálhormon kötő fehérje, vagyis az SHBG termelését.
Ez utóbbi hormon alacsony szintje azt eredményezi, hogy a női szervezetben nő a szabad, vagyis nem fehérjéhez kötött tesztoszteron szintje. Ez az anyag a férfiak esetében nagyon is hasznos, hiszen kialakítja a másodlagos nemi jellegeket, példádul a szőrös testet. A nőknél azonban ugyanezt teszi, ami nem csak esztétikai gond, hanem ennél komplexebb. Ugyanis a szőrösödés és a pattanások mellett rendszertelen menstruációt és a peteérés és a tüszőrepedés hiányát is okozhatja, ez pedig nagyon megnehezíti a teherbe esést" - fogalmaz dr. Koppány Viktória.

A betegség kezelhető

"Szerencsére ez a betegség is remekül kezelhető, de bizony tenni is kell érte. Ahhoz, hogy eredményeket lehessen elérni, és a terhesség is biztosabban bekövetkezzen, meg kell változtatni az életmódot, a táplálkozást és persze gyógyszerekre is szükség lehet. Az eredmény elérése érdekében mindenképpen beszélni kell a kezelőorvossal."

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák