Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Ínygyulladás: gyakori probléma a kismamáknál

Szerző: Fekete Zsuzsanna

2002. október 14. | Frissítve: 2021. szeptember 18.

Forrás: Baba Magazin

A terhességi ínygyulladás kialakulását a megváltozott hormonháztartás okozza, ilyenkor fokozódik a plakk (lepedék) képződése. A fájó, vérző ínyt kevésbé mossák a mamák, s ez csak súlyosbítja a már kialakult állapotot.

Gyakori az ínygyulladás

A magzatnak már az anyaméhben fejlődni kezdenek a fogcsírái, vagyis jóval azelőtt, hogy az első fogacskák valóban megjelennének. Éppen ezért a terhesség alatti fogápolás nemcsak "öncélú", vagyis a kismama nemcsak a saját fogai épségére kell, hogy vigyázzon! Igyon sok tejet, színesítse az étrendjét túróval vagy sajttal, és egyen sok gyümölcsöt, zöldségfélét.
A kismama így - a megfelelő táplálkozással - törődik a babával, de magáról sem szabad elfeledkeznie. Fogmosáshoz használjon kisfejű, műanyagszálú, egyenesre nyírt, puha fogkefét, amely nem rongálja az ínyt. A fogkrémeket váltogassa, a fluoridost a gyógynövényessel, és fordítva.

A terhességi ínygyulladás kialakulását a megváltozott hormonháztartás okozza, ilyenkor fokozódik a plakk (lepedék) képződése. A fájó, vérző ínyt kevésbé mossák, ez csak tovább súlyosbítja a már kialakult állapotot. Jót tesz az íny alapos átmasszírozása, apró, vibráló mozdulatokkal - erre a célra készült a gumifogkefe. A fogkefét háromhavonta - fertőző betegség után azonnal - ajánlatos kicserélni. Érzékeny fogakra kaphatók speciálisan legömbölyített szálú, extra puha, úgynevezett sensitive fogkefék is.
Hetente egyszer érdemes bedörzsölni a fogakat olyan, gyógyszertárban kapható zselével, amelyik extra fluoridos védelmet ad. Ezt hagyják a fogakon egy-két órán át. Súlyosabb esetekben gyulladáscsökkentők, szájöblítők használata javasolt, kúraszerűen, két-három hétig. Ezek alkalmazásáról természetesen érdemes a fogorvosunknál érdeklődni!

A várandós nők ne hanyagolják el a fogászati ellenőrzést, háromhavonként jelenjenek meg a fogorvosuknál. Lényeges a fogkő, a megkövesedett lepedék eltávolítása, mert az egyre növekedve lefelé nyomja az ínyt. Ez az ínysorvadás első stádiuma.

A vérzékeny íny jelzés is, felhívja a figyelmet arra, hogy több vitamint (bioflavonoidok, C-vitamin, béta-karotin) kell fogyasztani, illetve a rossz fogmosási technikára. Legyenek még gondosabbak, a mozdulatok legyenek körkörösek, ínytől távolodóak. Az előre-hátra "siklást" csak a rágófelszínek tisztítására alkalmazzák.
A fogak öt felszíne közül így hármat tudnak megtisztítani, a maradék kettőhöz - a két fog között - fogselymet, illetve fogköz-tisztító pótkefét használjanak. Méghozzá minden nap! Létezik kerek kefefejű, elektromos fogkefe, mely gyors forgómozgást végez, s szinte egyenként, igen hatékonyan kitisztítja a fogközöket is.

Rámehet a fog a fogszuvasodásra is, ezt baktériumok okozzák. A baktériumok a fog felszínén, a lepedékben élnek, fő táplálékuk a cukor és a keményítő, melyekből savat képeznek, az pedig oldja a fogzománcot. A nassolás különösen veszélyes, ugyanis állandó savas támadást jelent a fogak ellen.

Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések