Terhesség

Inkontinencia szülés után – van megoldás, ha nehéz visszatartani…

Sok nő egész életében küzd vele, másoknál szülés után alakul ki vagy súlyosbodik a jelenség. Körülbelül minden negyedik nő küzd vele: ez a vizelet-visszatartási nehézség.
2022. Június 09.
Fotó: Getty

Sokféle dolgot “kapunk” a babán kívül

Fáradtság, nyak-, váll-, hátfájás, fejfájás, fájdalmas hegek, nehézkes közösülés, aranyér: ezek a leggyakoribb problémák, amikre az édesanyák panaszkodnak szülés után. Szerencsére nagy részük pár hónap elmúltával megszűnik, ám van egy, ami sokaknál makacsul kitart: az anyák egynegyedénél áll fenn vizelettartási zavar a szülés után akár egy évvel is a svédországi Karolinska Intézet kutatása szerint.

Az itt készült felmérésben kétezer-ötszáz nőt kérdeztek a tüneteikről. Többségüknek legalább egy panaszuk volt, negyedük pedig öt vagy több tünetről is beszámolt. Sokan panaszkodtak arra, hogy nem tudják tartani a vizeletüket, amikor tüsszentenek, köhögnek, nevetnek vagy futnak. Ezt a jelenséget stresszinkontinenciának hívják. “Ez egy súlyos, gyakran krónikussá váló probléma” – mondja Dr. Erica Schytt szülésznő.

Nem csoda, hogy sok az addig ismeretlen probléma, hiszen a várandósság alatt hatalmas változások történnek a nő testében, amik egy része nem rendeződik vissza rögtön. Az akaratlan vizeletszivárgás legtöbbeknél már a terhesség során megjelenik, de a tipikus az, hogy a szülés után meg is szűnik, hiszen gyakran az okozza, hogy nyomás alatt van a hólyag. Más eset az, amikor a kicsi megérkezése után tapasztalják először a dolgot, és az sokáig el is húzódik, ezt már komolyan kell venni (két hónap után indokolt orvoshoz, nőgyógyászhoz vagy urológushoz fordulni).

Okok és hajlamosító tényezők

Mint sok történésnek a szervezetben, ennek is több oka lehet. A legjellemzőbb az, hogy a medencefenék izmai meglazulnak a baba ezekre nehezedő súlya miatt, de egy nehezebb szülés után sipolyok vagy hólyagsérv is kialakulhatnak. Elhúzódó vajúdás következtében megtörténhet, hogy az alhasi szövetek vérellátása sérül, így a szövetek elhalnak.

Nagyobb a kockázat, ha:

  • az anya negyvenöt év feletti
  • túlsúlyos
  • elhúzódott a vajúdás
  • 4 kilónál nehezebb baba született
  • ikrek jöttek a világra
  • hüvelyi szülés, vákuumozás vagy gátmetszés történt
  • a sokadik baba a családban

Van megoldás!

Méghozzá nemcsak műszeres, de természetes is, sőt, még az orvosok is ezt javasolják elsőként. A medencefenék izmainak megerősítésére dolgozták ki az úgynevezett Kegel torna lépéseit, ezek már magukban is megoldhatják a gondot. A magyarázat az, hogy mozgás közben javul a vérkeringés, erősödnek az izmok, gyorsabban regenerálódnak. Annyira, hogy már egy hónap torna is hatásos lehet. Ha ezzel nem sikerül eredményt elérni, akkor viszont a műtét marad lehetőségként.

Ilyenkor az orvos feladata az, hogy a húgycső és a húgyhólyag pozícióját rendezze, vagy ha hólyagsérv okozta a bajt, azt is operációval lehet megoldani. Szóba jöhető technikák:

  • sérvháló beillesztése
  • hólyag felfüggesztése
  • szalagplasztika
  • lézeres műtét

Azonban mielőtt a végső megoldáshoz folyamodnánk, legyünk türelmesek, adjunk időt a testünknek, hogy ha tud, saját útján regenerálódjon!