Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Inkontinencia szülés előtt és után - Mi okozhatja?

Szerző: Bordohányi Alexandra

2018. október 10. | Frissítve: 2020. február 21.

Forrás: babaszoba.hu

Terhesség alatt a medencefenék izmai meggyengülhetnek, a szülés alatt a gátizmok sérülhetnek - emiatt sok nő küzd szülés után vizelettartási problémával. Mi okozza a terhesség alatti és utáni inkontinenciát, és mit lehet tenni a panaszok ellen?

Gyengülnek a medencefenék izmai

- A terhesség alatti inkontinencia kialakulásának oka az, hogy a növekvő méh mellett a húgyhólyag és a húgyvezeték helyzete megváltozik - így a gyengébb medencefenéki izmokkal rendelkező, esetleg emellett túlsúllyal is küzdő hölgyeknél vizelettartási rendellenesség alakulhat ki a várandósság során - magyarázta dr. Hetényi Gábor, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza.
A szakember szerint azt, hogy mennyire gyakori probléma ez, nehéz megítélni, mert sokszor csak átmeneti panaszról van szó, vagy esetleg csak pár csepp vizeletről, amelyet sok kismama szinte természetesnek tartva nem is említ meg a kezelőorvosának.
- Tulajdonképpen az enyhe pár csepptől a komolyabb túlcsordulásig különböző lehet a vizelettartási rendellenesség. A probléma az esetek egy részében korai várandósságban - amikor a kismedencében van még a terhes méh - jelentkezik, míg máskor a már nagy tömegű terhes méh nyomása miatt inkább a szüléshez közeli időszakban - mondta el a szakember.

Megoldódik magától a probléma?

Az inkontinencia gyakran szülés után pár nappal, esetleg néhány héttel spontán, magától rendeződik, és a legtöbb esetben nem szükséges műtéti megoldás. A terhesség ideje alatt megoldás nem igazán lehetséges az inkontinenciára, inkább előtte vagy utána lehet ellene tenni. - Készülve arra, hogy esetleg előfordulhat - például a családban édesanyámnál, nővéremnél is előfordult, emiatt lehet, hogy veleszületett medencefenék izomzat gyengeség áll fenn - még a várandósság előtt intenzív gátizomtorna, intimtorna végzendő. Szülés után szintén a torna segít, amit akkor is érdemes végezni, ha megszűnt az inkontinencia - hívta fel rá a figyelmet dr. Hetényi Gábor.
Inkontinencia szülés előtt és után - Mi okozhatja?

Ezért jó az intimtorna

A terhesség alatti intimtorna pedig segít a gátizmok szülésre való felkészítésében, épségük megőrzésében, és akár a szülést is megkönnyítheti. Az intimtornával a medencefenék izmait dolgoztathatjuk meg, hogy megelőzzük, vagy megszüntessük az inkontinenciát.
- Akinél terhesség alatt terhességi inkontinencia alakult ki, nagyobb eséllyel számíthat a változókori inkontinenciára is. Ennek oka a méhfenék izomzatának gyengébb volta, éppen ezért nem lehet eléggé hangsúlyozni az intimtorna szükségességét.
A megfelelően és rendszeresen végzett tornával olyan mértékben meg lehet erősíteni az izomzatot - tette hozzá a szakember -, hogy a későbbiekben megelőzhető ez a kellemetlenség és az esetleges műtéti gyógyítás is, sőt, a szexuális életre is pozitív hatással van.

Jó, ha betét is használunk

A terhesség alatti és a szülés utáni inkontinencia esetén nagyon fontos, hogy a legnagyobb kényelmet nyújtó terméket megtaláljuk, amelyek megkönnyítik a mindennapokat. Érdemes olyan betétet választanunk, amit kimondottan vizelettartási nehézségekre terveztek, megfelelő légáteresztő képességgel bír és megköti a szagokat.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák