Terhesség

Influenzaoltás terhesség alatt? Igen!

Harminc évvel ezelőtt nem volt olyan orvos vagy egészségügyi szakember, aki oltást mert volna adni egy várandós nőnek.
2019. November 13.
Influenzaoltás terhességben? Igen! (fotó: iStock)

Az elmúlt 10-20 évben azonban nagyot fordult a világ: kutatások bizonyították be az influenza elleni (és egyéb) védőoltás(ok) biztonságosságát és hatásosságát is terhességben. Ráadásul nemcsak az anyát, de magzatát is védi a vakcináció – nem csupán a terhesség ideje alatt, hanem az azt követő jó néhány hónapban is.

Várandósságban gyengül az immunrendszer

Azt ugyan a kutatók sem tudták még bizonyítani, mitől vagy pontosan hogyan, de azt megfigyelték, hogy a terhes nők immunrendszere gyengébb és emiatt ők fogékonyabbak az influenzára, gyakrabban alakulnak ki náluk szövődmények is, mint a nem várandósok esetében. Kifejezetten rosszabb lefolyású a betegség, ha a terhesség későbbi szakaszában kapja azt el az anya. Olyankor gyakoribbak a súlyos szövődmények – ami lehet magas láz, tüdőgyulladás, szepszis, vagy szélsőséges esetben halálhoz is vezethetnek.

Hogyan hat a babára az anyai influenza?

Egy idén publikált kutatás, amely a 2009-es influenza pandémia megbetegedéseit vizsgálta, azt találta, hogy azok az anyák, akik várandósan influenzával kerültek kórházba, nagyobb valószínűséggel hoztak világra alacsony súlyú, koraszülött, vagy alapvetően kevésbé egészséges kisbabát.

Mikor érdemes az oltást beadatni?

Mivel a beadástól számítva két hétre van szükség ahhoz, hogy a kívánt immunitás kialakuljon, érdemes már nyár végén kérni az adott évi influenza elleni védőoltást. A várandósság minél korábbi heteiben javasolják a szakemberek, hozzátéve, hogy természetesen bármikor beadható a vakcina, lényeg, hogy kapja azt meg az édesanya. Ezen a ponton a szakemberek kiemelik az anya és baba környezete beoltásának fontosságát is – gondoljunk a többi családtagra, nagyobb testvér(ek)re, a család állandó segítségeire.

Nemcsak a terhesség ideje alatt véd

A csecsemők kb. hat hónapos korukig gyakorlatilag védtelenek az influenzával szemben, mivel fogékonyak ugyan a betegségre, de hat hónapos koruktól kaphatják csak meg az influenzaoltást. Azonban ha az anya várandósan influenza elleni vakcinát kapott, a kisbabája 70%-kal kisebb valószínűséggel betegedik meg influenzában és 81 százalékkal kisebb valószínűséggel fog influenza miatt kórházba kerülni, mint a nem oltott anyák babái – derül ki egy 2016-ban publikált kutatás eredményeiből.

A cikk a The New York Times Parenting blogja alapján íródott.

Kapcsolódó cikkeink: