Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Influenzajárvány: ekkor számíthatunk rá

Szerző: Babaszoba.hu

2019. november 7.

Forrás: MTI

December végén, január elején érhet Magyarországra az influenzajárvány, ezért érdemes most beadatni a védőoltást.

Horváth Ildikó, egészségügyi államtitkár közölte, egyelőre "békés a helyzet", még a járvány előtt vagyunk, és bár influenzaszerű megbetegedések vannak, ezek száma tartósan alacsony.
Influenzajárvány: ekkor számíthatunk rá (fotó: iStock)
Hozzátette, öt héten belül biztosan nem lesz járvány, az várhatóan december végén, január elején érkezik meg.
Az idei oltóanyagot az ENSZ Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása alapján állították össze, figyelembe véve azt is, milyen vírusok okoztak megbetegedéseket a közelmúltban. Az oltóanyagban nincs élő kórokozó, a vírusnak csak az immunrendszert kiváltó részei vannak benne; a beoltás után felnőttekben körülbelül két hét alatt alakul ki védettség - ismertette.
Az államtitkár hangsúlyozta: 1,3 millió ingyenes védőoltás van a háziorvosoknál, ezeket a kockázati csoportokba tartozók kaphatják meg, így például a várandós kismamák, a cukorbetegek, a szív-, érrendszeri betegségben szenvedők, a veleszületett vagy betegség, kezelés révén szerzett immunhiányos állapotban szenvedők. Emellett minden 60 év feletti jogosult az ingyenes védőoltásra.
Hozzátette: tavaly az 1,3 millió ingyenes oltóanyagnak mindössze 60 százaléka fogyott el.
A patikákba a jövő héten érkezik meg az oltóanyag, amelyet receptre kaphatnak meg a betegek.
Az államtitkár a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában arról beszélt, hogy aki a következő 2-3 hétben beoltatja magát, annak még a járvány előtt kialakul a védettsége, ezért most érdemes lépni.
Rámutatott: nem maga az influenzafertőzés a kihívás a szervezetnek, hanem a fertőzés által az alapbetegség súlyos romlása. Ezért ajánlják a kockázati csoportba tartozóknak az ingyenes oltást.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák