Terhesség

Influenzajárvány: egyre több helyen van látogatási tilalom

A járvány tovább tart, az országban közel 120 egészségügyi intézményben látogatási tilalom van. Közben Horvátországban tovább nőtt az influenza halálos áldozatainak száma.
2019. Február 05.
Influenzajárvány: egyre több helyen van látogatási tilalom

Az influenzás megbetegedések halmozódása esetén az egészségügyi intézmények vezetői saját hatáskörben látogatási tilalmat rendelhetnek el a betegek védelme érdekében. Az országban már közel 120 egészségügyi intézményben van látogatási tilalom, de akadnak olyanok is, ahol feloldották a korábbi tilalmat, ilyen például a Bács-Kiskun Megyei Kórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház Telephelye, a törökbálinti Tüdőgyógyintézet vagy az edelényi Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet.

A látogatási tilalmak elrendeléséről szóló tájékoztatók alapján készített lista ezen a linken elérhető.

Közben Horvátországban már 55-re emelkedett az influenza halálos áldozatainak száma: kétszer annyian haltak meg valamilyen szövődményétől, mint egy évvel korábban. A halálos áldozatok 60 százalékban idősebb, krónikus betegek, 40 százalékban középkorúak és gyerekek.

Az esetek 97 százalékában a vírus A típusát, azon belül is 95 százalékban a H1N1 vírust, azaz a sertésinfluenzát mutatták ki. Az influenza dinamikusan változik, nagy valószínűséggel azért, mert a vírustörzs mutálódik, ugyanakkor addig nem tudják pontosan meghatározni, amíg erről elemzés nem készül a londoni laboratóriumi központban.

Horvátországban a hivatalos adatok szerint december óta csaknem 30 ezer influenzás beteget regisztráltak. A horvát közegészségügyi intézet a 2018/2019-es influenzaszezonra 350 ezer oltóanyagot rendelt, amely három hét alatt elfogyott, így decemberben már nem lehetett hozzájutni a vakcinához.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint a többi európai országban az influenzajárvány intenzitása alacsony vagy közepes, kivéve Romániát és Máltát.

Az influenza tünetei közé tartozik a magas láz, a végtagfájdalom, a fejfájás, valamint a kicsit később jelentkező légúti tünetek. Szövődménye lehet tüdőgyulladás, agyhártyagyulladás, szívelégtelenség, középfülgyulladás, asztmás roham, valamint vesekárosodás. Azok, akik védőoltás mellett kapják el a betegséget, könnyebben jutnak túl rajta, és a szövődmények kialakulására is kevesebb esélyük van.

Kapcsolódó cikkeink influenzajárvány témában:

Forrás: MTI, ÁNTSZ, Babaszoba