Terhesség

Ilyennek érezheted a magzat mozgását hétről hétre

Általában a terhesség második trimeszterében tapasztalja meg az anya a magzat mozgását, noha már jóval korábban is megkezdi a mozgást a méhben.
2020. Augusztus 13.
Ilyennek érezheted a magzat mozgását hétről hétre (fotó: Getty Images)

Bár minden terhesség más, de nagyjából a terhesség 16-22. hete között szokták megtapasztalni a kismamák először a magzat mozgását. Annak ellenére is csak a második trimeszterben tapasztalható meg, hogy a magzat már jóval korábban, a terhesség 7-8. hete óta mozog a méhben. Ennek oka, hogy ekkor még nem elég nagy, így a mozgása sem elég erőteljes ahhoz, hogy az anya észrevegye.

A kismamák tapasztalatai és megélése különbözik ugyan, de íme egy hozzávetőleges útmutató arról, mit érezhetsz hétről-hétre a második trimeszterben a magzat mozgásából.

16-19. hét

Finom, szárnymozgáshoz hasonlatos, rebbenő érzésekkel találkozhatsz ebben az időszakban. Ha már voltál terhes, akkor valószínűleg korábban felismered a magzat mozgását. Ha most várod az első babádat, akkor ezeket a szelíd, mintha buborékok szállnának a hasadban érzéseket valószínűleg nehezebben azonosítod be. Lehetséges, hogy fekve jobban érzékeled a kisbabád mozgását.

20-23. hét

Enyhe rúgásokat, ütéseket észlelhetsz. A hetek múlásával fokozatosan erősebbek és gyakoribbak lesznek a mozgások, és felismerheted a baba egyedi tevékenységi mintázatát. Ha a 22. héten sem érzed még a mozgását, akkor beszélj erről az orvosoddal.

Előfordulhat, hogy a csecsemő egyre élénkebbé válik a nap folyamán, leginkább az esték során, amikor ellazult állapotba kerülsz érezheted az egyre intenzívebb mozgást. Vannak anyák, akik azt tapasztalják, hogy a baba sokat mozog közvetlenül étkezés után, különösen, ha édességet vagy valamilyen édeset ettek. A tudomány egyelőre nem talált közvetlen kapcsolatot az elfogyasztott táplálék és a magzat aktivitása között.

24-28. hét

Már igazi kis akrobata a magzat, van elegendő helye a szabad mozgásra. Végtagjaival rúghat, bokszolhat, sőt, már a csuklását is megtapasztalhatod. Azt is észreveheted, hogy hirtelen zajra, mintha ugrana egyet.

29- 31. hét

A baba valószínűleg élesebb, határozottabb mozdulatokat hajt végre, például erős rúgásokat és tolásokat. Most, hogy a harmadik trimeszterben jársz már, orvosod vagy szülésznőd ajánlhatja, hogy minden nap számold meg a baba mozgását egy bizonyos időintervallumon belül. Ehhez jó, ha lefekszel, vagy legalábbis nyugalmi állapotba kerülsz. Ha nem érzel 10 magzatmozgást két órán belül, akkor szólj az orvosodnak.

32-35. hét

Ahogy a csecsemő növekszik egyre kevesebb mozgástere van. A mozgása megváltozik, lassabb lesz, de hosszabb ideig tart. Bár a magzatok mozgása eltérő lehet, nem szabad kevésbé aktívvá válnia.

36-40.hét

Ahogy közeledik a születés időpontja, egyre kevesebb helye van a magzatnak mozognia. Miután fejjel lefelé befordult és felkészült a születésre, új helyeken érezheted a mozgását, például a bordák alatt. Mozgása lassabb, de keményebb és erősebb lesz. A karok és a lábak rúgása kényelmetlen vagy akár fájdalmas is lehet.

Noha a mozgás intenzitása megváltozik, de továbbra is aktív marad, ha valami ettől, az addig megszokottól eltérőt tapasztalsz, jobb, ha megbeszéled az orvosoddal.

Normál, ha a mozgás típusainak változását észleli a késői terhesség alatt. De továbbra is úgy érzi, hogy csecsemője egészen addig mozog, amíg magát a szülést meg nem történik.

Előfordul, hogy akkor aktív a magzat, amikor ébren van, esténként felélénkül, vagy amikor ellazulsz, lefekszel. Előfordulhat az is, hogy a baba ugyanazt a tevékenységi mintázatot folytatja a születése után is, mint amit a méhben elkezdett.

(A cikk forrása: babycenter.com)