Terhesség

Ilyen a baba élete az anyaméhben

Hogyan mozog, mit csinál, hogyan él az anyaméhben a baba?
2019. November 10.
Ilyen a baba élete az anyaméhben (Fotó: iStock)

Alvás és ébrenlét

Már a terhesség korai időszakától kezdve jobban hasonlít a magzat egy újszülöttre, mint gondolnánk. Alszik, mozgolódik, figyel a hangokra, gondolatai vannak. Csakúgy, mint az újszülöttek, a magzatok az idő nagy részében alszanak. 32 hetes korában a baba a nap 90-95%-ában alszik: ennek egy részét mély alvásban, egy részét REM állapotban, a maradékot pedig meghatározhatatlan állapotban, ami azért van, mert az agya még nem elég fejlett.Akárcsak a felnőtteknek, REM-alvás közben a baba szeme is folyamatosan mozog. Egyes tudósok szerint még arra is képesek, hogy álmodjanak! Ha ez valóban így van, valószínűleg a csecsemőkhöz hasonlóan arról álmodnak, amit már tapasztaltak, a magzatoknál ezek az anyaméhben őket érő érzések lehetnek. Még közelebb a szülés idejéhez az újszülöttekhez hasonlóan az idejük 85-90%-ában alszanak.

Mozgásban

A baba nagyjából a terhesség 9. hete körül kezd először mozogni, és ezek a mozgások az ultrahangon is láthatók, még ha nem is érzi ezeket az édesanya ilyenkor. A 13. hétre a baba képes a szájába venni a hüvelykujját, bár az ujjszopáshoz szükséges izmok még nem fejlődtek ki teljesen.A baba első izommozgásai még önkéntelenek, a 16. hét környékén már megtörténnek az első tudatos mozgások. Ezt követően akár ébren van, akár alszik, a baba óránként nagyjából 50 mozgást végez – nyújtózik, mozgatja a testrészeit, fejét, arcát, végtagjait mozgatja, megérintheti arcát, keresztbe teszi a lábait, megérinti a köldökzsinórt. A 37. hétre már képes arra is, hogy ujjaival rámarkoljon a dolgokra. Ezen kívül kissé furcsának tűnő dolgokat is csinál, például megnyalja a méhfalat, vagy lábait a méhfalhoz nyomva – járkál”. A mozgással édesanyjuk cselekedeteire is reagálnak, például fel-le ugrálnak, ha az anya nevet. A 29. hétre az édesanya tapasztalhatja, hogy a baba óránként legalább tízszer mozgolódik.

Tanulás és memória

Amellett, hogy a baba képes érezni, látni, hallani az anyaméhben, a tanulás és az emlékezés képessége is kialakul nála. Például elsőre megijedhet egy nagyobb zajtól, de ha ugyanazt ismételten hallja, újra már nem ijed meg tőle. Az iker magzatok például a terhesség 20. hetétől már bizonyos közös gesztusokat, szokásokat alakítanak ki, melyek a születés után is megmaradnak.A témában végzett tanulmányok szerint a magzatok érzik édesanyjuk érzelmi állapotát, és képesek emlékezni is ezekre. Egy ausztrál kísérletben például bebizonyították, hogy amikor a kismamák érzelmileg felkavaró filmet néznek, a babák is zaklatottak lesznek az anyaméhben. Amikor három hónappal a születés után a babáknak lejátszották ismét a filmet, hasonlóan reagáltak.Az 1980-as években az Észak-Carolinai Egyetem kutatói kifejlesztettek egy módszert, mely segítségével a babáknak lejátszottak egy bizonyos hangsort az anyaméhben, ha gyorsabban végeztek szívó mozdulatokat, és egy másikat, ha lassabban. A kísérlet kiderítette, hogy a babák már a születés utáni néhány órán belül meg tudják különböztetni édesanyjuk hangját az idegenekétől, mert az anyaméhből már ismerik azt.Végeztek olyan kutatást is, mely során az anyaméhben meghallgattattak egy történetet többször a babákkal, akik újszülöttként is inkább értékelték az anyaméhből már ismert történetet, mint egy újat. A zene, ami megnyugtatta őket, amikor az anyaméhben voltak, az nyugtatta meg őket születésük után is. Következtetésképpen a magzat valamilyen szinten képes hallani, tanulni és emlékezni, és mint a legtöbb csecsemő és gyermek, kedveli az ismert hangokat, mert ezek kényelmesek és megnyugtatják.(Cikk forrása: parents.com)Kapcsolódó írásaink: