Terhesség

Ikerunokatesók – a természetnek tényleg van humora

Olvasónk, Kata írta meg nekünk kisfia és unokahúga születésének különleges történetét. Kata ugyanis egyszerre volt várandós nővérével, Nórival, gyermekeik pedig egyazon napon jöttek világra, így ők egymás ikerunokatestvérei.
2021. Május 25.
Lara és Alex ugyanazon a napon születtek, ugyanabban a kórházban.

2019 húsvétján jelentettük be a férjemmel, hogy babát várok, majd pár hétre rá a nővérem, Nóri és a férje is bejelentették, hogy náluk is ugyanez a helyzet, úton van a baba. Én karácsonyi babát vártam, december 25-re voltam kiírva, Nóri pedig január 6-ra.

Viccből még arról is beszéltünk, hogy legyenek ikreink, szülessenek január 1-jén, az pont jó dátum lenne – de nem gondoltuk, hogy komolyan ez fog történni. Bár nem ugyanahhoz az orvoshoz, de ugyanabba a kórházba jártunk terhesgondozásra és ugyanott szültünk mindketten, ugyan azon a napon.

Ahogy eltelt a karácsony, már nagyon vártam, hogy végre megszülessen a kisfiam: nagy babát vártunk, és már december eleje óta bármelyik pillanatban számíthattunk rá, hogy megérkezik. Nóri nem türelmetlenkedett, a kislánya viszont nem akart tovább bent maradni, így ők a szilveszter éjszakát már a kórházban töltötték.

December 31-én délután azt jósolták, hogy még aznap meg fog születni a babája, de végül hajnalban császármetszésre volt szükség. Így jött a világra 2020. január 1-jén, 5 óra 47 perckor, 10/10 Apgar-értékkel, 3500 grammal és 53 cm-rel kislánya, Lara.

Attól, hogy Nóriék “beelőztek” egyre türelmetlenebb lettem, de már nekem sem kellett sokat várnom. A túlhordás miatt január 2-án indították volna a szülést, ha addig sem dönt úgy a kisfiam, hogy ideje kibújnia. Végül 1-jén délután beindult a szülés, azonban a vajúdás alatt komplikációk léptek fel, ezért sürgősségi császármetszésre volt szükség. Így 2020. január 1-jén este 20 óra 42 perckor, 10/10 Apgar-értékkel, 3450 grammal és 57 cm-rel megszületett a kisfiam, Alex.

Ikerunokatesók - a természetnek tényleg van humora

Mindketten egészséges, gyönyörű kis hajas babák voltak. A kórházban kaptunk egy kétágyas szobát, így a kórházban töltött első napjainkat is együtt töltöttük – emlékszem, hogy a sok nevetés mennyire fájt a sebeinkkel. A szüleinknek sem kellett kétfelé rohangálnia a kórházi látogatásokkor, és a férjeink is mindkettőnknek hozták a finomságokat.

A két gyerek, bár teljesen más a temperamentumuk, és szinte mindenben különböznek, mégis nagyon szeretik egymást. Nekünk pedig lett egy jó pár új közös témánk: a szoptatás, a hozzátáplálás, az oltások, a babák fejlődése… és persze mindig az, ami éppen aktuális, az nekünk egyszerre aktuális.

Ikerunokatesók - a természetnek tényleg van humora

Nagyon jó, hogy együtt nőhetnek fel, nem is lakunk egymástól túl messze, így gyakran tudunk találkozni, és ahogy egyre nagyobbak a gyermekeink, egyre több közös programot is tudunk szervezni. A gyerekek pedig, bár csak unokatestvérek, mégis mintha testvérek is lennének – hiszen ikerunokatestvére nem sok embernek van.

A fotók olvasónk, Kata saját fényképei.