Terhesség

Ikerterhességnél a császár sem biztonságos?

A Sunnybrook Egészségtudományi Centrum (Toronto, Kanada) munkatársai szerint ikerterhesség esetén nem csökkenti a halálozási kockázatot a császármetszés alkalmazása.
2013. Október 09.

Dr. Jon Barrett és munkatársai megállapították, hogy ikerszülések esetén pontosan ugyanolyan eredményeket hoz a császármetszés, mint a hagyományos úton való szülés – már amennyiben egyformán képzett és tapasztalattal rendelkező orvosok vezetik azt. Korábban sok ikervárandós hölgy kért császármetszést, annak ellenére, hogy meggyőző bizonyítékok eleddig nem álltak rendelkezésre annak biztonságáról.

A császármetszések számának növekedésével párhuzamosan az ikerterhességek előfordulása is emelkedett: az utóbbi három évtized során, mintegy 70 százalékkal. A jelenség oka részben egyre későbbi életkorban szülő nőkben, részben a mesterséges megtermékenyítéses módszerek terjedésében keresendő.A New England Journal of Medicine októberi számában bemutatott vizsgálat hét és fél éves periódus során 25 országban, 106 egészségügyi központ bevonásával, mintegy 2800 terhességre terjedt ki. Gyakorlatilag véletlenszerűen dőlt el, hogy kinél terveztek császármetszést, és kinél részesítik előnyben a hagyományos módszert. A szülésekre általában a 32. és a 38. héten került sor – általában ekkora kerültek az ikrek a méhen belüli kedvező pozícióba. A hagyományos szülések egyharmadában végül császármetszést kellett végrehajtani, ez az arány nagyjából megegyezik az egyszeres szülésekkel.

Forrás: Medipress