Terhesség

Ikerterhesség: ekkor van esélye a természetes szülésnek

Habár ikerterhesség esetén gyakoribb a császármetszés, hüvelyi szülésre is van esély. Íme, mire készülj!
2017. Szeptember 28.

Ikerterhesség: ekkor van esélye a természetes szülésnek

Lehet, hogy eddig azt hallottad, hogy ha ikrekkel vagy várandós, akkor garantált a császármetszés. Azonban ez nem minden esetben igaz. Manapság ugyanis az ikerszülések fele természetes úton történik. Ami persze nem meglepő módon kicsit komplikáltabb lehet, mint egy normál szülés. De ne feledd, bárhogyan is alakul, a legeslegfontosabb, hogy te is és a babák is egészségesek legyenek.

Mikor lehetséges a hüvelyi szülés, ha ikreket vársz?

Miután megtudtad, hogy egy helyett két kis magzat növekszik a pocakodban, hirtelen egy csomó szakértő fog “körülvenni”, hogy nyomon követhessék a terhességed. Valamivel gyakrabban kell majd vizsgálatokra járnod, hogy elkerülhetők legyenek bizonyos komplikációk, és előbb utóbb szóba kerül majd a szülés is. Ahhoz, hogy (elméletben) természetes szülésre készülhess, az alábbi feltételeknek kell teljesülniük.

– Nincsen semmilyen egészségügyi problémád

Sokkal nagyobb az esélye, hogy végül hüvelyi úton szülheted meg a babáidat, ha nincs semmilyen olyan egészségügyi gondod, ami komplikációkhoz vezethetne. Ide tartozik pl. a terhességi cukorbetegség vagy magas vérnyomás.

– Mindkét baba feje befordult a helyes irányba

Mindenképp szerencsésnek mondhatod magad, ha a kiírt időpontig mindkét pici ügyesen irányba fordult. Ez ugyanis a kismamák 40%-ánál fordul elő, és a lehető legideálisabb állapot. Ha más kizáró ok nem merül fel, akkor nagyon nagy az esélyed rá, hogy természetes úton szülhetsz. Azonban tudd, hogy még a tökéletes pozícióban elhelyezkedő egykéknél is előfordul, hogy végül császármetszésre kerül a sor, ikrek esetén pedig kétszeres a rizikó.

– Csak az egyik baba fordult irányba

Ha az egyik pici irányban van, míg a másik még mindig a popsijával lefelé helyezkedik el, akkor sincs minden veszve. Ebben az esetben először megszülöd az első babát, majd az orvos megpróbálja megfordítani a másik kicsit. Ha nem sikerül, akkor vsz. ki fogja húzni a babát a lábánál fogva (tudjuk, ez elég szörnyen hangzik.)

Mikor nincs esély természetes szülésre?

Vannak helyzetek, amikor mindenképpen császármetszésre van szükség. Ezek a következők:

– Az első baba nem fordult be

Amennyiben az a baba, amelyik a “kijárathoz” közelebb van, nem fordult irányba, netán egyik kicsi sincs jó pozícióban, akkor szinte biztos, hogy császárt fog javasolni az orvosod. Így ugyanis túl rizikós lenne hüvelyi úton szülnöd.

– Mindkét baba rossz pózban helyezkedik el

Ha mindkét pici horizontálisan helyezkedik el, szinte minden esetben császárra van szükség.

– Magzati distress esetén

Bármelyik babán is jelentkezik magzati distress a szülés során, elképzelhető, hogy azonnal betolnak a műtőbe. Hogy milyen tünetei vannak a magzati distress-nek? Többek között például változás áll be a babák szívhangjában, valamelyik kicsi belekakil a magzatvízbe vagy csökken az oxigénellátottság.

– Hármas ikrek vagy még több baba esetén

Minél több babát vársz, annál inkább tartozol a veszélyeztetett terhes kategóriába. Ilyenkor a legtöbb orvos kérdés nélkül a legbiztonságosabb utat, a császármetszést választja. Ennek ellenére vannak ritka esetek, amikor mégis lehetősége van az anyukának természetes úton világra hozni a kicsiket, ha nincs semmilyen egyéb nehezítő tényező.

Mi az a kombinált szülés?

Akkor beszélünk “vegyes” szülésről, amikor a kismama az első babát természetes úton, ám a másodikat valamilyen okból kifolyólag császárral szüli meg. Ez nagyon ritka, és általában akkor következik be, ha a második babánál valamilyen veszélyeztető tényező lép fel.

Kapcsolódó cikkeink: