Terhesség

Így zajlik a császármetszés

Császármetszésnek nevezzük azt a hasi műtétet, amelynek során a szülész a méh megnyitásával segíti világra a babát. Tekintsük most át, hogy zajlik ez a beavatkozás!
2017. November 24.

Így zajlik a császármetszés

A császármetszés szakmailag csak abban az esetben indokolt, ha a hüvelyi szülés nagyobb kockázattal jár a magzatra vagy az anyára nézve. Ilyen kockázat lehet többek között a magzat fejlődési rendellenessége, a terhességi toxémia vagy az újszülöttet fenyegető oxigénhiány.

Ha felmerül a császármetszés szükségessége, akkor mindig az adott helyzetben, egyénre szabottan kell számba venni a beavatkozás előnyeit és hátrányait a hüvelyi szüléssel szemben. A császármetszésre sor kerülhet tervezetten, de sürgősségi formában is.

Tervezett és sürgősségi

Amennyiben tervezett a császármetszés, akkor egy előre megbeszélt időpontban fogják a műtétet elvégezni a kiválasztott intézményben. Ilyenkor többnyire a műtét napján kell a kórházba befeküdnie a kismamának.Sürgős császármetszésre akkor kerül sor, ha olyan szövődmény alakul ki, amely a magzatra, az anyára vagy mindkettőjükre veszélyes lehet. Ilyenkor a döntéstől a magzat kiemeléséig maximum harminc perc telhet el az Egészségügyi Minisztérium szakmai protokollja szerint.Az életmentő császármetszés a sürgős császármetszés egyik altípusa, amelyben a gyorsaságnak van központi szerepe, és más jellegű feladatokat vár el az egészségügyi személyzettől.

A császármetszés előkészületei

A császármetszést megelőző előkészületek mindig az adott egészségügyi intézménytől függnek, érdemes ezért időben tájékozódni, hogy mire számíthatunk (pl. a borotválás, beöntés kötelező-e).

Az információ fontossága

A császármetszés-protokoll hangsúlyozza, hogy a beavatkozás előtt bizonyítékokon alapuló, részletes és mindenre kiterjedő információkkal kell ellátni a szülő nőket. Császármetszés előtt az intézmények biztosítania kell azt, hogy a nő konzultálhasson az altatóorvosával, és megfelelő tájékoztatást kapjon az érzéstelenítés lehetőségeiről valamint kockázatairól.A beavatkozás előtt a kismamának szükséges egy beleegyező nyilatkozatot is kitölteni.Az egészségügyi törvény értelmében a 24. hetet betöltött terhesnek csak abban az esetben áll jogában elutasítani a császármetszés vagy egyéb beavatkozás elvégzését, ha azzal nem veszélyezteti magzata egészségét, testi épségét.

Mi történik a beavatkozás előtt?

A császármetszés előtt többféle vizsgálatra kerülhet sor (pl. ctg, vérnyomásmérés), és részletesen kikérdezik a szülő nőt a terhesség előzményeiről, egészségi állapotáról továbbá esetleges gyógyszerérzékenységéről.A műtétet megelőzően kerülhet sor az intim tájék borotválására valamint a beöntésre, amelyet a szülésznő végez el.Az előkészítés részeként vénás infúziót és gyógyszereket (pl. gyomorsavcsökkentőt, antibiotikumot) is kap a páciens.A császármetszés-protokoll szerint a műtétet megelőzően javasolt az állandó hólyag katéter felvezetése is. Ezzel a műtét alatti hólyagsérülés lehetőségét csökkentik, másrészt a helyi érzéstelenítés esetén kialakuló hólyag túlfeszülést is megelőzik.6 órával, de ideálisan 12 órával a tervezett császármetszés előtt javasolt, hogy a páciens már ne egyen, ugyanakkor az izotóniás italok fogyasztását kifejezetten jónak tartja az ajánlás.

Helyi érzéstelenítés

A jelenlegi gyakorlat a gerincközeli (epidurális vagy spinális) érzéstelenítést részesíti előnyben, mert biztonságosabb. Ezek további előnye, hogy csak helyileg érzéstelenít, és végig ébren lehet a szülő nő a műtét alatt. Deréktól lefelé nyomás, érintés érzékenység marad meg, de fájdalmat nem fog érezni a páciens a beavatkozás során.Amennyiben ennek az érzéstelenítésnek nincsenek meg a feltételei, akkor altatásban végzik a műtétet. Szintén nagyobb az esély az altatásra, ha sürgősségi császármetszésre kerül sor.

A műtőben

A műtét során fekvő helyzetben kell lennie a szülő nőnek, ehhez kezét és lábát szíjjal rögzítik. A szakmai protokoll szerint a fektetés során javasolt a páciens jobb oldalát és felsőtestét kissé megemelni (anti -Trendelenburg helyzet), mert így csökkenthető az hogy alacsony vérnyomás alakuljon ki az anyánál. A műtéthez a hasat lefertőtlenítik, majd lepedőkkel fedik le, és csak a műtéti beavatkozás helyét hagyják szabadon.A műtét előtt felteszik az anyára azokat a műszereket, amelyek mind a saját, mind pedig a baba állapotát fogják monitorozni. Amint hatott az érzéstelenítő, kezdetét veszi a beavatkozás, amely normál esetben 30-40 perc lesz.

A bemetszés

A császármetszés elvégzésének többféle technikája is van, amelyről az operáló orvos mindig az adott helyzetben sok tényezőt mérlegelve dönt.A bemetszés általában vízszintes irányban, a bikini vonalban történik: ez egy, a szeméremcsont feletti vágás, a szeméremszőrzet vonalában. Ez a behatolási technika, amely Joel Cohenhez kötődik, lerövidíti a műtéti időt és csökkenti annak lehetőségét, hogy a műtét után lázas szövődmények alakuljanak ki a nőnél. A hosszirányú (klasszikus) metszést csak veszélyes vagy különösen sürgős esetekben alkalmazzák (pl. ha a magzat fekvése indokolja).Az izmok és a hashártya szétválasztása kézzel történik, nem szikével, majd a méhen is egy mindössze pár centiméteres vízszintes bemetszést ejt az orvos. Ezt követően az orvos megrepeszti a magzatburkot, és kiemeli a magzatot kézzel. Ezt a mozdulatot – a hasfalra gyakorolt nyomás miatt – megérezheti a kismama. Ritkán előfordulhat, hogy a kiemeléshez szülészfogó vagy vákuumos segítség is szükséges.Az újszülött elsődleges ellátása után megmutatják a babát az édesanyának. A baba kiemelését követően a lepényt eltávolítják (a protokoll szerint ezt a köldökzsinór óvatos húzásával javasolt tennie az orvosnak), a méh üregét ellenőrzik, és a sebet egyrétegben összevarrják. A sebváladék elvezetéséhez betehetnek egy dréncsövet is, amelyet egy nap múlva távolítanak el. A műtét befejezéseként a hasfal bőrét is bezárják (varrattal vagy kapcsokkal).

A műtét után

A műtét után az anyukát őrző kórterembe viszik, ahol elkezdődhet az újszülött mellre tétele és szoptatása.A hólyagkatétert 24 óra múlva távolítják el. Mivel a bélműködés ilyenkor renyhe, ezért enni csak a bélműködés megindulását követően lehet. Amennyiben nem adódik probléma, másnap a normál gyermekágyas osztályra kerülhet az édesanya, és panaszmentesség esetén 3-4 nap múlva elhagyhatja az egészségügyi intézményt.

Számolni kell a szövődményekkel

A császármetszés – mint minden orvosi beavatkozás – szövődményekkel és kockázatokkal járhat. Különféle fertőzések, hashártyagyulladás, a méh repedése, hólyagsérülések valamint a húgyvezeték vagy a bél sérülése is ezen lehetséges szövődmények közé tartozik. A szövődmények gyakorisága azonban az elvégzett műtétek számához viszonyítva csekély.További cikkeink császármetszés témában: