Terhesség

Így védheted meg a magzatot a stressz ártalmas hatásától

A koronavírus-járvány mindannyiunk életét fenekestül felforgatta, a második hullám felerősödésével pedig szinte alig van már olyan ember az országban, akinek az ismerősi körében ne lenne legalább egy fertőzött.
2020. November 24.
Így védheted meg a magzatot a stressz ártalmas hatásától (fotó: Getty Images)

A jelenlegi helyzet már önmagában is ijesztő – hát még akkor, ha valaki a pandémia kellős közepén lesz várandós.

Vajon miként befolyásolhatja a pandémia a mama és a baba egészséget? Mit érdemes tenni, vagy éppen elkerülni ebben az időszakban? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat.

Hogyan hat a koronavírus a babára és a mamára?

Bár a járvány kezdetén a szakemberek még úgy gondolták, hogy a koronavírus nem jelent kockázatot a várandós nőkre és magzatiakra, az időközben elvégzett kutatások mára kicsit árnyalták ezt a képet. Túl nagy aggodalomra most sincs ok – főleg azért, mert maga a stressz is negatívan hathat a babára – az viszont elengedhetetlen, hogy a várandós kismamák kiemelten ügyeljenek az egészségügyi szabályok betartására és mindent megtegyenek a fertőzés elkerülése érdekében.

Mivel a terhesség az immunrendszert is befolyásolja (a várandósság alatt kisebb hatásfokkal működik), ha egy várandós nő megfertőződik, bizonyos koronavírusos tünetek súlyosabb formában jelentkezhetnek nála – ugyanúgy, mint az influenzánál is. A Mayo Clinic adatai szerint a koronavírussal fertőzött nőknél nagyobb valószínűséggel alakulnak ki intenzív ellátást igénylő légzőszervi szövődmények, és nagyobb eséllyel szorulnak lélegeztetőgépre is.

Egyes kutatások pedig azt mutatják, hogy a koronavírussal fertőzött nőknél gyakrabban fordul elő koraszülés, valamint, a babáik nagyobb valószínűséggel fognak koraszülött ellátásra szorulni.

Ha koronavírusos vagy, megfertőzheted a magzatot is?

A témában jelenleg még igen szegényesek a kutatások, és a meglévők eredményei sem egyértelműek. Két friss tanulmányban (itt és itt olvashatsz róluk részletesen) például összesen 47 koronavírusos kismamát vizsgálat meg és követtek nyomon, és a szülés után egyikőjük babájának sem lett pozitív a COIVD-tesztje. Ezeknek a nőknek a többsége a harmadik trimeszterben fertőződött meg a vírussal.

Egy másik esettanulmányban 33 koronavírusos várandós nőt figyeltek meg és a szülés után 3 újszülöttnél tudták kimutatni a vírust, ráadásul ezeknek a babáknak klinikai tüneteik is voltak. Ám mivel a csecsemőket egy napos korukban tesztelték le, a kutatók azt nem tudták megállapítani, hogy vajon a babák az anyaméhben fertőződtek-e meg, vagy esetleg a szülés után. Az orvosok tehát nem zárhatják ki annak a lehetőségét, hogy az anya át tudja adni a magzatnak a vírust. A magzati korban való megfertőződés kockázata azonban a szakemberek szerint még így is nagyon alacsony, és jelenleg arra sincs bizonyíték, hogy az anya koronavírus-fertőzése okozhatna-e bármilyen fejlődési rendellenességet a magzatnál.

Mit tehetsz a biztonságotokért a koronavírus-járvány idején?

Mivel eddigi tudomásunk szerint a várandós nőknél nem magasabb a megfertőződés kockázata, ezért lényegében ugyanazt kell megtenniük, mint mindenki másnak. Fontos, hogy a kismamák kerüljék a személyes kapcsolatot mindenkivel, aki fertőzött, vagy a koronavírus tüneteit mutatja, emellett hanyagolják a tömegközlekedést, ha lehet dolgozzanak otthonról, és a családdal, valamint a barátokkal is kerüljék a fizikai kapcsolatot. De természetesen nem szabad elfeledkezni a gyakori szappanos kézmosásról sem, és otthonunkban a gyakran használt felületek rendszeres tisztításáról, fertőtlenítéséről.

A pandémia okozta stressz árthat a babának

Ha szó fizikai értelmében a vírus nincs is hatással a magzat egészségére, arról nem szabad megfeledkezni, hogy a tágabb értelemben a pandémiának igenis lehetnek negatív következményei. A várandóság – főleg, ha az első terhességről van szó – már önmagában sok stresszel járhat, a mostani megváltozott élethelyzet miatt pedig csak tovább nőhet a kismamák aggodalma. Némi stresszre egyébként még szükség is van a terhesség alatt. Normál esetben egy tipikus terhesség alatt az anya kortizolszintje kétszeresére-négyszeresére nő, ennek a kortizolnak pedig nagy szerepe van a magzati szervek, például a tüdő, a máj és a központi idegrendszer kialakulásában.

Az extrém stressz, vagy a folyamatosan fennálló krónikus stressz azonban már más tészta. A hosszan tartó, extrém stressz hatására terhességi cukorbetegség is kialakulhat, de akár rendellenességet is okozhat a magzat fejlődésében, vagy növekedésében.

A Portlandi Orvosi Egyetem vizsgálatában olyan amerikai nőket figyelnek meg, akik a pandémia alatt adtak életet gyermeküknek, és akik várhatóan a pandémia során fognak szülni. A felmérés eddigi adatai szerint a vizsgálatban résztvevő több mint 500 nőnek jelentősen megnövekedett a koronavírus-járvány miatt a stressz-szintje, sokuknál depresszió és szorongás is kialakult. A nők 75 százaléka nyilatkozott úgy, hogy a járvány rendkívüli hatással van a mindennapi életére, a beszámolók szerint a nők többsége leginkább a társadalmi elszigeteltség, bezártság és a magány miatt szenved, de nagyon sokan aggódnak a megváltozott kórházi protokollok miatt is.

Tegyél a stressz ellen!

A járvány tehát lelkileg is nagyon megviseli a kismamákat, pedig fontos tudni, hogy a stressz és idegesség még ebben a nehéz időszakban is kezelhető. Az Oregoni Egyetem szakemberi szerint a stressz és depresszió leküzdésében a legnagyobb szerep most is a kismama környezetének jut. Bár tény, hogy a COVID megnehezíti a kapcsolattartást, de még ebben a helyzetben is nagyon fontos, hogy a kismama – ha személyesen nem is –  virtuálisan folyamatosan kapcsolatban maradjon a külvilággal – a családdal és barátokkal. A társas kapcsolatok mellett érdemes lehet különféle meditációs technikákat is kipróbálni és nem szabad elfeledkezni az egészséges étrend és a rendszeres mozgás fontosságáról. Igaz, hogy csoportos kismama tornáról most egy ideig le kell mondani, de helyette mindenképpen fontos naponta a friss levegőre menni és – szigorúan távolságtartással – jókat sétálni a kevésbé forgalmas utcákon.