Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így védheted ki a terhesség alatti stresszt

Szerző: Dr. Raffai Jenő

2003. augusztus 30. | Frissítve: 2016. május 31.

Forrás: HáziPatika.com

Gyakoribbak-e a szülési komplikációk, ha a mama szorong, aggódik a szülés miatt? Csak riogatnak a stresszel, vagy valóban tetézi gondjait az anya?

A legújabb stresszkutatások - az eddigi eredmények alapján - alapvetően három irányban folytatódnak. Az egyik leginkább feltérképezett irányzathoz azok a vizsgálódások tartoznak, amelyek összefüggést keresnek a várandósság alatti anyai érzelmek és a várandóssági, valamint a szülési komplikációk között. A kutatási eredmények jelentős szórásokat mutatnak. Eltérések vannak, de ezek nem mindig érik el a szignifikancia, vagyis a törvényszerűség szintjét.

Meghatározó születési súly

Az egyedüli komoly jelentéssel bíró összefüggésnek az alacsonyabb születési súly bizonyult, ami azonban már önmagában is nagyon fajsúlyos eredmény, hiszen az alacsony születési súly számos megbetegedés rizikófaktora. A kutatások átlagban 250 grammos csökkenést regisztráltak. Ugyan nem törvényszerű, de jelentős gyakorisággal fordulnak elő a vizsgált összefüggésben intrauterin növekedési retardációk (az anyaméhben a baba jelentősen visszamarad a fejlődésben), abortusz és pre-eklampszia, ami az epilepszia egyik megnyilvánulási formája.

A partner támogatása elengedhetetlen

A lélektani faktor

Korábban - a kapcsolatanalízis ismertetésekor - már írtunk arról, hogy a nálunk dokumentált 250 eset egyikénél sem fordult elő koraszülés, s a kapcsolatelemzések segítségével tudtunk feldolgozni olyan magzati traumákat, amelyek következtében egy baba esetében a pulzusfrekvencia tartósan a 200-as határon volt. Ez a szám, illetve az eset mind bizonyítéka annak, hogy a méhen belüli életben a lélektani faktoroknak a legtöbb esetben lényegesen nagyobb szerepük van a biológiai tényezőknél.
Még egy placentasorvadást is sikerült a lélektan eszközeivel megállítanunk és visszafordítanunk, ami ugyancsak egyértelmű bizonyítéka annak, hogy ennek a szervi megbetegedésnek a hátterében ugyancsak pszichés tényező húzódott meg.

Érzelmi támogatás

A kapcsolatanalízisről - erről az anya és magzata közti lelki köldökzsinórról - ma már elmondhatjuk, hogy az életbevágó megelőzés eszköze is lett, nemcsak a kiegyensúlyozottabb, fejlettebb és jobban fejlődő babák "világra hozója".
De térjünk vissza még az alacsony születési súlyhoz! Több kutató talált összefüggést az alacsony születési súly és a lassult fejlődés, valamint a magatartásproblémák és mentális megbetegedések között. Azok az anyák, akiket támogató környezet vesz körül a várandósság ideje alatt, nagyobb súlyú babákat hoznak a világra. Persze a támogatás természete egyáltalán nem lényegtelen.
Úgy tűnik, hogy már önmagában a várandóssággal kapcsolatos tájékoztatás, információk nyújtása is csökkenti a stresszt a várandósság ideje alatt. De még ennél is fontosabb, megnyugtatóbb a kismamáknak az az érzelmi támogatás, amit elsősorban a férjek, az élettársak biztosíthatnak.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Még nem vette fel a babaváró hitelt? (X)

Összegyűjtöttük az öt legfontosabb tudnivalót az állami kamattámogatott babaváró hitelről.

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések