Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így úszhatjuk meg a koronavírus-járvány második hullámát

Szerző: Babaszoba.hu

2020. július 2.

Forrás: 24.hu

Nagyban rajtunk múlik, hogy lesz-e második hullám. Ha egyáltalán lesz második hullám, akár durvább is lehet, mint az első volt.

Így úszhatjuk meg a koronavírus-járvány második hullámát (fotó: Getty Images)
A 24.hu Dr. Kemenesi Gábor virológust, a PTE Szentágothai János Kutatóközpont munkatársát, a koronavírus-kutató akciócsoport tagját kérdezte.
Európa nyugati és középső részén a nagy hullámnak vége, de a vírus nem tűnt el. Hogy mi lesz ezekből a helyi fellángolásokból, kialakul-e valamelyikből az a bizonyos második hullám, azt nem lehet megjósolni - mondja a 24.hu-nak Kemenesi Gábor.
A lényeg nem az esetszám növekedése, hanem a tendencia. Ha emelkedik, jó esetben "csak" újabb gócpontot jelent, de újabb tömeges fertőzés előjele is lehet.
Annak, hogy a vírus visszahúzódott több oka is lehet, például az, hogy nyár van, a melegben a kórokozó hamarabb kiszárad, gyengül a fertőzőképessége, az erős UV-sugárzás is roncsolja. A jó időben a mi szokásaink is megváltoztak, sokkal több időt töltünk szabadban, mint zárt térben, és ez önmagában is fontos.
Egy 318 fertőzési láncot vizsgáló kínai tanulmány kimutatta: a szabadtéri átadás szinte elenyésző. A fertőzések túlnyomó része otthoni közegben, kisebb részt utazás közben történt, és egyetlen esetben tudták szabadtéri fertőzésre visszavezetni.
A virológus elmondta, hogy továbbra is nagyon fontos a maszk viselése, ma már statisztikai adatok támasztják alá, hogy működik, hatékonyan gátolja a vírus terjedését. Tévhit, hogy azért ne védene, mert maga a kórokozó kisebb, mint a maszk szűrőkapacitása. A vírus ugyanis nem önmagában lebeg a levegőben, hanem nyálcseppekhez, párarészecskékhez tapadva, szakszóval folyadékcsepp-mikroközegben, ezek pedig már elég méretesek ahhoz, hogy a maszkok jelentősen megszűrjék.
A szakember azt tanácsolja, hogy ne aggódjunk, éljük az életünket, semmiképp ne zárkózzunk be. De minden körülmények között tartsuk be az alapvető óvintézkedéseket, amelyekből a legfontosabbak : maszkviselés, gyakori kézmosás és -fertőtlenítés, valamint kerüljük a tömeget.
Mekkora az esélye egy második hullámnak? Az összes ismert koronavírus hullámtermészetű, azaz időnként visszahúzódik, majd a sok kis megmaradó, elszigetelt eset egyszer csak lánccá kapcsolódva újra utcára viszi a járványt. Ebből a szempontból rossz hír, hogy a szomszédos országokból sorra érkeznek a fertőzés kitöréseiről szóló hírek.
Térségünkben gócpontos küzdelemmel a kisebb-nagyobb fellángolások elfojtásával telik majd a következő időszak, aminek sikere a szűrés, felismerés és elkülönítés hatékonyságán múlik - emeli ki a szakember.
Kína fővárosa jól példázza, amit Kemenesi Gábor is kiemel a második hullám kezelése kapcsán a mi esetünben: ha bekövetkezik, minden a lakosság fegyelmezettségén és a járványügy gyors, hatékony reakcióján fog múlni. Nagy előny azonban, hogy már közvetlen tapasztalatokkal rendelkezünk.

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Így tartsd magad formában a várandósság alatt! (X)

Táplálkozási tippek a szakértőtől

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések

Kapcsolódó fórum témák