Terhesség

Így telik egy baba napja az anyukája hasában

Legfőbb tevékenysége minden kétséget kizáróan a növekedés, de tévedsz, ha azt hiszed, hogy egész nap csak lubickol a magzatvízben! Nagyon is sok dologgal foglalja le magát!
2022. Április 14.
Jóval több minden történik az anyaméhben, mint gondolnánk! (Fotó: Getty Images)

Sok szülő nemcsak azért jár az előírtnál gyakrabban ultrahangvizsgálatra, mert szeretné nyomon követni a babája fejlődését, hanem azért is, hogy “bekukucskáljon” az anyaméhbe és megnézze, mivel foglalatoskodik a kicsi. Bár sok időt töltenek alvással, a szerencsésebbek elkaphatnak olyan pillanatokat is, mint a csuklás, az ásítás vagy épp a sírás (amit nem szomorúságból tesznek a babák!)

Fülel és megismerkedik a hangokkal

Ahogy telnek a hetek, úgy válnak egyre kifinomultabbá a baba érzékszervei, amiket előszeretettel treníroznak is kicsik. Hamar megismeri az anyuka, az apuka és a nagyobb testvérek hangját, barátságot köt azokkal a hétköznapi zajokkal, amik beszűrődnek hozzá. Ha viszont erőteljes, ismeretlen hangot hall, akár meg is ijedhet, félelmét pedig összerezzenéssel fejezheti ki, amit több ultrahangfotón tetten értek már a kutatók!

Barátságot köt az ízekkel

Ahhoz, hogy a baba szépen gyarapodjon, elengedhetetlen, hogy kellő táplálékot vegyen magához. Az evés – még akkor is, ha a köldökzsinóron keresztül történik – többet jelent a magzatnak annál, hogy növelje a súlyát: már az anyaméhben megismerkedik az ízekkel, és a várandósság alatt megalapozza az ízlését. Ezért sem mindegy, milyen ételeket és italokat fogyaszt a kismama a babavárás alatt! 

Nézelődik és reagál a fényekre

Bár nem tárul elé pompás panoráma, a méhben növekvő baba szeret nézelődni is. Még akkor is, ha a magzatvízben igen homályos a kép és a babaélet nem túl látványos odabent. Azokat a fényeket, amik az anyuka hasfalán át beszűrődnek, azonban mindig örömmel üdvözli a kicsi! 

Csuklik

A várandósság utolsó hónapjaiban megeshet, hogy az anyuka furcsa mozgásra lehet figyelmes. Ez a ritmikusan ismétlődő jelzés nem biztos, hogy azt jelenti, hogy a kicsi “bokszol” vagy rugdos, sokkal nagyobb az esély rá, hogy éppen csuklik! Náluk sem tart tovább néhány percnél a csuklás, és magától elmúlik. Aggodalomra tehát semmi ok, a méhen belüli csuklás pont annyira normális, mint a kinti!

Fejleszti a tapintást

A hallás, a látás és az ízérzékelés mellett a tapintás is rohamléptekkel fejlődik már az anyuka hasában és egészen korán, a 7. terhességi hét körül kezdetét veszi a felfedezés. Ahogy növekszik a kicsi, úgy kezd ismerkedni először a saját testével, majd rátalál a köldökzsinórra és nem ritka, hogy azzal játszani is kezd! Az anya hasfalát is sokszor “megtapogatja”, és a jól ismert rugdosással is fejleszti az ingerek feldolgozását.

Néha eltörik a mécses

Azt hihetnénk, hogy ha a baba sír, azzal valamilyen problémára szeretné felhívni a figyelmünket, pedig ez nem igaz, legalábbis amíg az anyaméhben van. Több ultrahangfelvétel is bizonyítja, hogy a babák idejük egy részét sírással tölti, de nem azért, mert rosszul érzik magukat: ez egyfajta “edzés” számukra a kinti élethez, és egyben azt is gyakorolják, hogyan fejezzék majd ki a fájdalmukat, szomorúságukat – a könnyek hullajtásán túl grimaszoláson is kapták már a magzatokat, ami szintén azt bizonyítja, hogy az anyuka hasában elkezdődik az érzelmek, hangulatok kifejezésének tanulása!