Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így segítheted a magzat egészséges fejlődését a második trimeszterben

Szerző: Hojer Eszter

2019. április 3. | Frissítve: 2021. augusztus 2.

Forrás: babaszoba.hu

A megfelelő vitaminbevitel, a fizikai aktivitás megőrzése, a második genetikai ultrahang és a terheléses vércukorszint-vizsgálat a második trimeszter lényeges pillérei.

A második trimeszter időszaka - problémamentes terhesség esetén - talán a legkönnyebb az egész várandósság alatt. A kismama mozgása még könnyed, nem nehezedik rá hatalmas pocak, az émelygés, hányinger a legtöbb várandósnál már elmúlik ilyenkorra. Produktívak, kiegyensúlyozottak, s ahogy mondani szokás: ragyognak a kismamák ilyenkor. Néhány irányelvre odafigyelve ilyenkor is sokat tehetnek a magzat egészséges fejlődéséért.

Táplálkozás és életmód

Jelentős történés a második trimeszterben, hogy a magzat csontozata fontos fejlődésen megy keresztül, s ilyenkor alapozódik meg a későbbi fogazata is. Mindehhez nem elhanyagolható mennyiségű kalciumra van szüksége, amit az anya szervezetéből fedez a növekvő magzat.
Ha az anya mindkettejük számára elegendő kalciumot szeretne a szervezetében tudni, akkor - legalább ilyenkor - rendelkeznie kell kalciumtöbbletekkel. "Érdemes ebben az időszakban extra kalciumot, valamint annak felszívódását segítendő D-vitamint is fogyasztania az anyának" - emeli ki kérdésünkre dr. Héra Anna.
"A kalciumbevitelt meg lehet oldani megfelelő táplálkozással is, míg a D-vitamint legalább az ősz végi, téli hónapokban érdemes kívülről (táplálék-kiegészítőkből) bevinni" - utal a napsütés hiányára Héra doktornő. "Az egészséges, tehát kiegyensúlyozott, zöldségekben, gyümölcsökben, teljes őrlésű gabonákban gazdag táplálkozás fontosságát a várandósság alatt nem lehet eleget hangsúlyozni" - mondja a doktornő, hozzátéve: "egy kávé szintén beleférhet, ha jólesik a kismamának".
Az aktív életmód, rendszeres mozgás - ha nincs szakorvosi ellenjavallat - szintén sokat tehet hozzá a magzat egészségéhez, értelemszerűen az anyai egészségen keresztül. "Gyakorlatilag szinte minden, korábban is végzett testedzést folytathat a kismama a várandósság idején is. Lényeges, hogy pulzuskontrollal tegye mindezt, figyeljen a 140-es felső pulzushatár betartására" - tér ki a fizikai aktivitás fontosságára dr. Héra Anna.
Így segítheted a magzat egészséges fejlődését a második trimeszterben


Gyógyszerszedés és orvosi vizsgálatok

A gyógyszerszedéssel viszont óvatosan kell bánni: egyes szerek mellékhatásaként magzati fejlődési rendellenességek alakulhatnak ki - figyelmeztet dr. Héra Anna. Ilyen nem kívánatos mellékhatása lehet a daganatos betegségek kezelésében használt citosztatikumoknak, akne kezelésére alkalmazott retinoidoknak vagy például az anti-epileptikumoknak.
"Ezért minden szakorvost, aki kezeli a kismamát, tájékoztatni kell a várandósság tényéről, hogy az előnyöket és kockázatokat mérlegelve terhességben megengedett hatóanyagot adhasson, vagy más terápiát javasolhasson" - hívja fel a figyelmet a doktornő. "A láz- és fájdalomcsillapításra gyakran szedett nem szteroid gyulladáscsökkentők (pl. ibuprofen) is kifejezetten kerülendők, helyettük inkább paracetamolt válasszon a kismama, orvosával egyeztetve" - javasolja Héra doktornő.
A második trimeszter vizsgálatai közül kiemelt fontosságú a 24. héten esedékes terheléses vércukorvizsgálat, amivel a terhességi diabéteszt lehet felismerni, és igazolása esetén kezelni. Így a biztonságos babavárást és a magzat egészséges fejlődését segítheti orvos és kismama együttesen.
A második genetikai ultrahang (18-21.hét) is erre az időszakra esik, az ezen való részvétel is esszenciális és a várandósság egyik mérföldkövének tekinthető. Ekkor ellenőrzik a méhlepény egészséges működését, a magzatvíz mennyiségét, a magzat fejlődését, a méhnyak hosszának vizsgálatával pedig egy esetleges koraszülés is előre jelezhető így figyelmeztethetik rá a kismamát és a terhesgondozásban résztvevő szakszemélyzetet.
Kapcsolódó cikkeink:

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések