Terhesség

Így reagálj a kéretlen terhességi tanácsokra

Amikor babát vársz, hirtelen mindenkinek lesz valamilyen mondanivalója, tanácsa a terhesség kapcsán, melyek közül némelyik igen kellemetlen lehet.
2020. Augusztus 19.
Hogyan reagálj a kéretlen terhességi tanácsokra? (Fotó: Getty Images)

A Verywell Family szerint van néhány tipikus dolog, amivel minden kismama találkozhat. Ezek lehetnek kellemetlen kéretlen tanácsok (mint “a harmadik trimeszterben már nem kellene többet híznod”), szúrós megjegyzések, vélemények (mint például egy kellemetlen kommentár a bokád duzzadása vagy az étrended kapcsán), vagy akár túlzottan személyeskedő kérdések (például kínos kérdések az egyes vizsgálatok, vagy éppen a bélmozgásod kapcsán).

Hiába kutattál, beszéltél át mindent a nőgyógyászoddal, érezheted úgy, hogy nem tudsz annyit, mint azok, akik kéretlen tanácsokat adnak. Pedig nem erről van szó. Hallgass az orvosodra, és ha valamilyen változást észlelsz a szervezetedben, akkor is a szakember tanácsát kérd inkább. Ne érezd azt, hogy mások tanácsait kell követned, főként, mert ezek nem mindig helytállóak.

Mit mondhatsz, ha kéretlen tanácsokat, megjegyzéseket kapsz?

A reakció az ilyen jellegű tanácsokra, kérdésekre attól is függ, hogy az egy teljesen ismeretlen, idegen személytől érkezik, vagy éppen egy családtagtól, baráttól, ismerőstől.

Ha egy idegennek válaszolsz

  • Felelj röviden, kedvesen. Egy egyszerű igen vagy nem megfelelő lehet, vagy a “Köszönöm a tippet!”, az “Ezt szem előtt fogom tartani!” is. De az is rendben van, ha nem mondasz semmit, csak bólintasz, mosolyogsz, majd továbbállsz.
  • Hagyd figyelmen kívül. Ahhoz is jogod van, hogy egyáltalán ne reagálj semmit. Nem tartozol válasszal senkinek, így ha az a kényelmes, bátran elsétálhatsz.
  • Tereld el a témát. Akár el is ütheted a témát, abban a reményben, hogy megértik, hogy nem szeretnél az adott dologról beszélni, vagy rámutathatsz, hogy az adott kérdést, megjegyzést nem tartod helyénvalónak. A “Kényelmetlen számomra, hogy ezt veled vitassam meg”, például jól működhet.

Míg egy teljesen idegen személyt valószínűleg nem látsz többet, addig az ismerősök, barátok és családtagok kellemetlen viselkedése, amely kényelmetlen a számodra, akár később is ismétlődhet.

Hogyan reagálhatsz, ha egy ismerősnek válaszolsz?

  • Legyél őszinte! 

    Mondd el bátran, hogyan érzed magad a téma kapcsán: például “Nem szívesen beszélek a súlyomról. Nem probléma, ha inkább másról beszélgetünk?”. Van, aki nem veszi észre, hogy egy témáról, amiről ő bárkivel beszélne, arról másnak kényelmetlen lehet beszélgetni, így ezt jelezni kell.

  • Szabj határokat! 

    Ha van egy vitatott téma, akkor először adj hangot a problémának, majd tudasd, mi történik, ha nem tudják tiszteletben tartani a kérésedet. A Verywell Family szemléletes példája: tegyük fel, hogy hamar visszaállnál a munkába, és ezt a döntést az anyósod folyamatosan bírálja. Elmondhatod neki, hogy nem szeretnél erről vitatkozni, örülnél, ha támogatna, de ha nem tud, akkor sem szeretnél többet erről beszélni. Ha ezt nem tudja tiszteletben tartani, bármikor kivonhatod magad a beszélgetésből, amikor felmerül a téma.

  • Irányíts! 

    Az emberek sokszor csak segíteni szeretnének, de nem tudják, ezt hogyan kell. Ha egy jó szándékú barát például az alvástréninggel kapcsolatos véleményét fejti ki, kérheted, hogy inkább a kiságy kiválasztásához adjon néhány tippet. Így érezheti, hogy tudott segíteni a baba altatásával kapcsolatban, míg te kaphatsz valóban hasznos tippeket.

Természetesen nem egyszerű ezeken a módokon sem szembeszállni másokkal, főként a terhesség idején, amikor gyakran még nagyobb rajtad a stressz. De minél többet gyakorlod, annál könnyebb lesz megtalálnod a megfelelő módszert, másokkal megismertetned a betartandó  határokat. Ennek pedig akár később is hasznát veheted majd.

Forrás: verywellfamily.com