Terhesség hétről hétre

Baba fejlődése

Így maradj pozitív szemléletű kismama

Szerző: Babaszoba.hu

2020. április 11. | Frissítve: 2021. április 12.

Forrás: babaszoba.hu

A kismamák közül sokan hajlamosak aggodalmaskodni a pénzügyek, a kapcsolatok, az egészség miatt - a lista természetesen szabadon bővíthető. A következő tippek viszont segíthetnek abban, hogy pozitív maradhasson a szemléleted a babavárás idején!

Így maradj pozitív szemléletű kismamaként (Fotó: Getty Images)
A várandósság idején számos dolog késztethet aggodalmaskodásra egy kismamát. Vajon pasztőrözött a tej, amit iszik? Egészséges lesz a baba? Lehet, hogy nem lesz jó anyuka? Ezek a gondolatok teljesen normálisak a babavárás idején, mégis arra biztatunk, hogy próbáld meg inkább a pozitív gondolatokat beengedni - ez jobbat tesz neked is, és a babának is.
Dr. E. Aga, a Texasi Egyetem szülész-nőgyógyász adjunktusa szerint a túlzott aggodalmaskodás, a gyakori negatív gondolatok és érzések szellemi, fizikai és érzelmi terhet rónak a várandós nőkre. - A pozitív hozzáállás viszont a megfelelő étkezésre, elegendő alvásra, és kellő fizikai aktivitásra inspirálhat - nyilatkozta a szakember a Parents.com-nak.
A pozitív hozzáállás nem azt jelenti, hogy az összes aggasztó dolog miatt homokba kell dugni a fejet, hiszen számos olyan dolog van, amivel foglalkozni kell, és érthető módon okoz stresszt. Azonban azt, hogyan kezeli valaki a stresszt, az ellenőrzésük alatt tarthatják a kismamák. A következő tippek pedig segíthetnek legyőzni a negatív gondolkodást.

Számolj le a rossz szokásokkal

Kerüld a negatív hozzáállást: Már babát várok, túl késő megváltoztatni az egészségtelen szokásaimat.
A pozitív hozzáállás helyette: Még nem késő a lehető legegészségesebb alapokat adnom a kisbabámnak.
Az egészséges életmód és étkezés kialakítása a terhesség és a hosszú távú egészség miatt is nagyon fontos. Ha egyedül nem tudsz felhagyni a rossz vagy káros szokásokkal akár szakemberek segítségét is kérheted.

Nem vagy egyedül

Kerüld a negatív hozzáállást: Nem túl nagy a család, illetve aki mellettem álljon, ezért lényegében egyedül vagyok.
A pozitív hozzáállás helyette: Már most megalapozhatom, kik tudnak támogatni, így már a szülés előtt is megkaphatom a szükséges segítséget.
A terhesség, a szülés és a friss anyukaság sokkal könnyebb, ha van melletted egy támogató bázis. Ha nincs nagy családod, vagy olyan barátaid, akikre számíthatsz, még most is elkezdhetsz dolgozni azon, hogy ezt megalapozd. A várandós kismamák számos helyen találhatnak támogatást, új barátokat - ilyen lehet a kismama jóga, a szülés- vagy szoptatásfelkészítő óra, később pedig a babával közös, csoportos órák.

Készülj fel a szülőségre

Kerüld a negatív hozzáállást: A szüleimtől nem mindig kaptam a legjobb mintát, így biztos nem lesz majd belőlem jó szülő.
A pozitív hozzáállás helyette: Olyan szülő leszek, amilyen lenni szeretnék!
Aggódni amiatt, hogy jó szülő leszel-e, teljesen normális dolog: hidd el, bele fogsz jönni az anyaságba, és nagyon jó anyuka leszel. Ha nem vagy benne biztos, hogy lehetsz jó szülő, képezd magad! Számos könyv létezik a témában, és egyre több az oktatás, különböző kurzus is. Ne félj segítséget kérni más szülőktől sem, az ő tapasztalataikból is okulhatsz.

Bánj bölcsen a pénzzel

Kerüld a negatív hozzáállást: Teljesen leégtem. Hogy fogom fedezni a baba körüli kiadásokat?
A pozitív hozzáállás helyette: Okos tervezéssel kitalálom a módját, hogy rendben legyenek a pénzügyeim.
Az egyik legjobb módszer a költségek csökkentésére, ha nem szeretnél mindent újonnan megvenni a babának, és az új termékekből sem feltétlenül a legdrágább a legjobb vagy az egyetlen jó opció. Érdemes a kiadásaidat vezetni néhány hónapig, ha eddig nem tetted, hogy lásd, mire költesz, és hol tudsz lefaragni belőle.

Ügyelj az egészségedre

Kerüld a negatív hozzáállást: A súlyom/valamilyen egészségügyi problémám komplikálttá teheti a terhességemet.
A pozitív hozzáállás helyette: Az orvosom segítségét kérem, hogy kezelhessem a problémámat, és a lehető legegészségesebb legyen a terhességem.
Ha túlsúlyos vagy, esetleg kialakult valamilyen egészségügyi problémád, például cukorbetegség, pajzsmirigyprobléma, stb., mielőbb beszélj az orvosoddal, és kérd ki a tanácsát arról, hogy mit tehetsz, hogy a lehető legegészségesebb legyen a terhességed, a kisbabád és te is. Ügyelj az egészséges életmódra, és tartsd be az orvos javaslatait! Ha pedig van fennálló egészségügyi problémád, győződj meg róla, hogy megkapod a szükséges, megfelelő ellátást.

Próbálj kevesebbet aggódni

Kerüld a negatív hozzáállást: Egyszerűen tudom, hogy valami gond lesz a terhesség alatt.
A pozitív hozzáállás helyette: Egészséges és boldog lesz a terhességem és a kisbabám is.
A terhességi szövődmények és a születési rendellenességek minden kismama rémálmainak részei. De ha ügyelsz a megfelelő életmódra, hogy egészséges legyél, nem hagyod ki a vizsgálatokat, egészségesen eszel, rendszeresen mozogsz és szeded a vitaminokat, amiket az orvos javasol, akkor nagy eséllyel nem lesz semmi baj. A terhességi szövődmények kezelésében is nagy az előrelépés.

A szülés miatti aggodalmakat is csökkentsd

Kerüld a negatív hozzáállást: Ha végül epidurált kapnék, vagy császármetszésre lenne szükség, akkor az álmom arról, hogy milyen szülést szeretnék, elérhetetlenné válik.
A pozitív hozzáállás helyette: A szülés végére minden rendben lesz, és nagyon boldog leszek, még ha nem is megy minden a terveim szerint.
Valószínűleg nagyon konkrét elképzeléseid vannak arról, milyen legyen a vajúdás, a szülés, szeretnél-e fájdalomcsillapítást - a szülésznők és az orvosok próbálják mindezt tiszteletben tartani, de előfordul, hogy a baba és a saját egészséged érdekében mégsem a tervek szerint alakul minden. Ahelyett, hogy a fájdalomcsillapítóra vagy egy esetleges császármetszésre kudarcként gondolnál, inkább tekints rá úgy, hogy mindez a baba biztonságát és egészségét szolgálja - és a tiédet is. A szülést sajnos nem lehet 100%-ban előre megtervezni, ezért a legjobb, ha beszélsz az orvosoddal arról is, hogy a tervekkel ellentétben mi változhat, így erre is fel tudsz készülni.
(Cikk forrása: parents.com)

Hozzászólások

Mit játsszak a gyerekkel? Kalkulátor

Támogatóink ajánlatai

h i r d e t é s

Facebook

Szponzorált hirdetések