Terhesség

Így lesz kíméletesebb a császármetszés

Kevesebb opioidtartalmú erős fájdalomcsillapítóra van szükség, ha a császármetszésen átesett kismamák támogató környezetben vannak. Ez a módszer a későbbiekben is számos előnnyel jár.
2019. Augusztus 10.
Kíméletesebb lehet a császármetszés

A műtéteket megelőző, illetve az azt követő protokollok megváltoztatásával jelentősen csökkenthető az erős, opioidtartalmú fájdalomcsillapítók alkalmazásának gyakorisága, anélkül, hogy a kismamáknak komoly fájdalmaik lennének, ráadásul a felépülésük is gyorsabb lesz ezzel a módszerrel – derítette ki egy új kutatás.

Az Obstetrics & Gynecology című szakmai lapban megjelent tanulmányban több mint 9000 olyan amerikai nő tapasztalatait hasonlították össze, akiknek programozott császármetszése volt. Egy részüknek, 4689 nőnek, az ERAS-nak (Enhanced Recovery After Surgery) nevezett módszer bevezetése előtt volt a műtétje, 4624 hölgynek pedig a program bevezetése után. Az ERAS-módszerben olyan innovatív protokollok szerepeltek, mint az ivás megengedése a műtét előtt (a korábban elfogadott böjt helyett), a helyi fájdalomcsillapítók alkalmazása az opioidok helyett, a kismamák támogatása a műtét után, és az alapos felvilágosítás.

“Úgy találtuk, hogy az új módszernek köszönhetően a kismamák gyorsabban épültek fel, hatékonyabban voltak képesek gondoskodni az újszülöttekről és a szoptatásban is ügyesebbek voltak” – mondta dr. Kimberly Lee szülész-nőgyógyász, a kutatás egyik vezető szerzője. Társa, Monique Hedderson pedig hozzátette, az opioidok nélkül is képesek voltak csökkeneteni az erős fájdalmakat.

Az opioidok túlzott használata rendkívül súlyos probléma az Egyesült Államokban. Korábban már megállapították, hogy sokan akkor sem hagyják abba a műtétek után felírt fájdalomcsillapítók szedését, amikor arra már nincs szükségük. A becslések szerint a császármetszésen átesett nők 2,2 százaléka hónapokkal a műtét után még mindig szedtek ilyen fájdalomcsillapítókat. A jelenlegi vizsgálat során az opioidok alkalmazása a felére csökkent

(via

Ez is érdekelhet: