Terhesség

Így kötődhetsz a babához már a terhesség alatt

Nem kell megvárnod, amíg a baba megszületik, hogy kötődj hozzá. A terhesség alatt már megkezdődik a kötődés a babával, ami nagyon fontos a fejlődésük szempontjából is.
2021. Június 24.
Így kötődhetsz a babához már a terhesség alatt (fotó: Getty Images)

Mit tapasztal a magzat az anyaméhben?

Hang

A terhesség 18. hete körül a baba elkezdi hallani az anya testének hangjait, például a szívverését és a gyomrának korgását. A 26. héten a baba már képes reagálni az anya testén belüli és kívüli zajokra, és megnyugtatja az anya hangja.

A külső zaj, amit a magzat a méhen belül hall, körülbelül fele akkora, mint az általunk hallott hangerő. A magzat azonban még mindig megijedhetnek és sírhatnak, ha hirtelen hangos zajnak vannak kitéve.

Nyelvi fejlődés

A 32. hét után a baba elkezdhet felismerni bizonyos magánhangzókat az anyanyelvéből. Egyes kutatások szerint a nagyon korai nyelvi fejlődés már a születés előtt elkezdődhet.

Memória

Amellett, hogy a csecsemők emlékeznek bizonyos hangokra az anyanyelvükből, emlékezhetnek bizonyos zenékre is, amelyeket akkor hallottak, amikor még az anyaméhben voltak.

Látás

A születendő babák retinája a 20. héten fejlődik ki, a 22. héttől kinyitják a szemüket, és látják a fényt. A csecsemők látása azonban a születésük után is tovább fejlődik.

Érzékelés

Körülbelül a 18. hét után a babák akkor szeretnek aludni az anyaméhben, amíg az anyjuk ébren van, mivel a mozgás álomba ringathatja őket. A 22. héten már képesek fájdalmat érezni, a 26. héten pedig már mozogni is tudnak, ha az anya megsimogatja a hasát, azaz reagálhatnak rá.

Hogyan kötődhetsz a magzathoz a terhesség alatt?

Íme, néhány dolog, ami a magzattal való kötődést elősegíti.

  • Beszélgess és énekelj hozzá, tudva, hogy hall téged.
  • Finoman érintsd meg és dörzsöld meg a pocakodat, vagy masszírozd meg.
  • Reagálj a magzat rúgásaira. Az utolsó trimeszterben gyengéden nyomd meg a babát, vagy dörzsöld meg a hasadat ott, ahol a rúgás történt, és figyeld meg, hogy van-e reakció.
  • Játssz zenét a magzatnak. Hasznos az olyan zene, amely a percenkénti 60 ütés körüli szívverést utánozza, például az altatódalok. Az interneten is kereshetsz relaxáló vagy nyugtató zenét.
  • Adj időt magadnak az elmélkedésre, menj el sétálni vagy vegyél egy fürdőt, és gondolj a babádra. Esetleg írj naplót vagy mesélj a babának arról, hogy mi történik veled.
  • Lazíts, vigyázz magadra, és próbálj meg nem stresszelni. Bizonyított tény, hogy ha az anya kevésbé érzi magát stresszesnek a terhessége alatt, akkor a baba egészségi állapota is jobb.

Hogyan tudsz apaként kötődni a babához már a terhesség alatt?

  • Tedd a kezed a párod hasára és figyeld, ahogy mozog a magzat.
  • Vegyél részt az ultrahangos vizsgálatokon.
  • Ha azt tervezed, hogy bent leszel a szülésnél, akkor járj te is a pároddal a terhesdondozásra, beszéljétek meg közösen a szülési tervet, tudj meg minél többet a szülés, vajúdás folyamatáról.
  • Beszélgess más szülőkkel. Oszd meg gondolataidat és érzéseidet, és engedd meg nekik, hogy megosszák a terhességgel és szüléssel kapcsolatos tapasztalataikat.

A testvérek is kötődhetnek

Azzal, hogy felkészíted a gyermekedet a testvér érkezésére, segíthetsz neki abban, hogy kötődni tudjon hozzá. Ez magában foglalhatja, hogy beszélgetsz vele a babáról, történeteket olvasol neki a terhességről, a kisbabákról. Megengeded neki, hogy megérintse a hasad, érezze a baba mozgását. Készíthettek közösen valamilyen ajándékot a babának. Vásárolhattok közösen a születendő testvérnek babaruhát, közösen berendezhetitek a gyerekszobát.

A te érzéseid a baba iránt

Előfordulhat, hogy ahelyett, hogy izgatottan várnád a baba születését, inkább stresszesnek és zavarodottnak érzed magad. A terhesség alatti érzéseid hatással lehetnek a magzatra is, ezért is fontos, hogy ne fojtsd el, ha valamiért aggódsz, bizonytalan vagy. Próbálj meg egy támogató környezetet biztosítani magatoknak, találkozz más kismamákkal, cseréljetek tapasztalatot. Pihenj, amennyit csak tudsz.

Ha korábban már volt mentális problémád, vagy a megszokottól eltérő, ijesztő érzéseket tapasztalsz, mielőbb keress segítséged, beszélj orvossal..(Cikk forrása: pregnancybirthbaby.org.au)